Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burak Ayça, özellikle sabah uykudan uyandıktan sonra vücudun hazır olmadığı saatlerde egzersiz yapmanın kalp krizi riskini arttırabileceğini söyledi. 

Sabah yapılan egzersizin kalp üzerindeki etkisi hakkında kardiyoloji uzmanının görüşleri ise şöyle: 

“Sabah kortizon değerinin yüksek olması, hastanın aç ve henüz daha normal hayata standart başlamaması, vücuttaki hormonal dengenin tam oturmaması nedeniyle sabah yapılan egzersizlerin akşam yapılan egzersizlere göre vücudu zorlama oranı daha yüksek. Bu da kalp krizi riskini arttırıyor. Ama normal çalışmaya baktığımız zaman saat arası bir fark yok. O hastalarda kişiden kişiye değişen bir durum. Eğer hasta erkenden uyanabiliyor, kahvaltısını yapabiliyor, kendini iyi hissediyorsa sabah sporunu yapabilir. 'İlla sabah sporu yapacağım aç karına' diye kendini zorlama şeklinde egzersizlerin ise riski arttıracağı gösterilmiştir." 

KALP KRİZİ RİSKİ 45-55 YAŞLARINDA ARTIYOR

Ailesinde kalp hastalıkları görülen bireylerin kardiyolojiye başvurmalarının önemine değinen Dr. Ayça, "Kalp krizleri genelde 45-55 yaşından sonra gözüküyor. Ama bizim etrafımızda genç yaşta 45 yaşının altında ya da çocuklarda gördüğümüz, kalp krizi zannettiğimiz ölümlerin bir çoğu aslında genetik geçişli kalp hastalıklarına bağlı ölümler. O yüzden ailesinde, kardeşinde ani ölüm olan birileri varsa mutlaka kalp muayenesinden geçmeli" dedi.