Saçlarımız neden beyazlar?

Yaşlanmanın belirgin işaretlerinden birisi olan saç beyazlamasının(halk arasında saçların ağarması da denilir) nedeni kesin olarak bilinmemektedir.

Bilim insanları onca çabaya rağmen saç beyazlamasının nedenini tam olarak bulamamışlardır..Bununla birlikte,klinik çalışmaların sonuçları ,saç beyazlamasının olası nedenleri şu şekilde açıklamaktadır;

Melanin Hormonu üretiminin azalması

Saç kökünde yer alan hücreler tarafından salgılanan bir hormon olan melanin, yaşa bağlı olarak daha az üretilmekte ve saçın grileşmesine daha ileriki yaşlarda ise saçın beyazlamasına neden olmaktadır.Yani melanin üretiminin azalması ile saçların daha çok beyazladığı düşünülmektedir.

Genetik Faktörler

Yapılan birkaç bilimsel çalışma göstermektedir ki, melanin hormonun salgılanmasının azalmasında genetik faktörler kesinlikle en büyük etken...

Yaşlanmadığı halde, 20'li ,30 'lu yaşlarda saçları bembeyaz olan insanlarda genetik etkenler birinci derecede sorumludurlar.

Hidrojen Peroksit üretiminin artması

Saç hücreleri kendi sağlığı için az miktarda Hidrojen Peroksit isimli bir kimyasal üretir.Fakat yaşlanmayla birlikte saçlar daha fazla Hidrojen Peroksit üretirler.Sorunda tam bu noktada başlar...Çünkü;Üretimi artan Hidrojen Peroksit,Melanın sentezini engeller ve Melainin işe yaramaz hale gelmesine neden olur.

Yukarıda da açıkladığımız gibi,azalan melanin hormonu saç beyazlamasını da beraberinde getirir.
Çevresel Faktörler

Erken yaşlarda saçlara ak düşmesinde yaşam tarzı ve alışkanlıkların da payı olduğu düşünülmektedir. Yeteri kadar vitamin almamak (Özellikle B ve D3 vitaminleri),Meyve ve sebze yememek, Aşırı ultraviyole (UV) ışınlara maruz kalmak,sigara içmek gibi olumsuz yaşam alışkanlıklarının saçların beyazlamasına neden olduğu düşünülmektedir.

Saç beyazlaması ile ilgili en sık sorulan iki soruyu yanıtlayarak yazımızı sonlandıralım;

Aşırı stres saç beyazlamasına neden olur mu?

Stresle saç beyazlaması arasında bir ilişki olduğu kanıtlanabilmiş bir şey değildir.Bu konuda yapılan 3 klinik çalışmada,stresin saç beyazlamasına neden olmadığını söylemektedir.

Ancak,aşırı stresin saç dökülmesi yaptığı bilimsel bir gerçekliktir.

Saçların beyazlamasını önlemek mümkün mü?

Bu sorunun iki yanıtı var; Eğer yaş ve genetik faktörlere bağlı olarak saçlarınız beyazlıyor ise,bunun bir çaresi yok.
Ancak yaşam tarzı nedeniyle erken yaşlarda başlayan saç beyazlamasını,zararlı alışkanlıkları değiştirerek yavaşlatabilir,hatta durdurabilirsiniz.Sigarayı bırakmak,sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek,yazın saç ve cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak, saçların genç yaşlarda beyazlamasını önlemeye yardımcı olabilir.