Şüphesiz ki sağlıklı ve gür saçlara sahip olmayı hepimiz istiyoruz. Ancak sürekli boya, perma, fön gibi müdahalelerle saçımız ister istemez yıpranıp dökülüyor. Ama artık bunun için üzülmeyin. Çünkü maliyeti düşük olan ve hepimizin kolaylıkla yapabileceği bakım maskeleriyle sağlıklı saçlara kavuşmak mümkün.

Kadınların yüzde 40'ı, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 50'si yaşamlarının bir bölümünde saç dökülmesi sorunu yaşıyor. Saç dökülmesinin çeşitli sebepleri bulunuyor. Bunları genel olarak iki grupta toplayabiliriz. Birincisi; dış çevre olan mevsimsel şartlar, hava kirliliği, uygunsuz saç bakımı, stres. İkincisi ise insanın yapısıyla ilgili olan kalıtsal faktörler, hormon bozukluğu, sağlıksız beslenme nedeniyle vücutta ihtiyacı olan maddelerin eksikliği ya da fazlalığı sıralanabilir. 

SAÇ DÖKÜLMESİ KADIN VE ERKEKLERDE FARKLI NEDENLERDEN KAYNAKLANIYOR

40 - 50 yaşları arasında her 10 erkekten 4'ünde belirgin bir saç kaybı bulunduğunu, yaş ve genetik özellikler sonucu ortaya çıkıyor. Saç dökülmesinin 10, 20 ya da 30'lu yaşlarda başlıyor ve cinsiyete göre farklılık gösteriyor. 

Erkeklerde saç dökülmesi daha çok hormonsal sorunlardan kaynaklanıyor. Çok daha hızlı seyrettiği için tedavide çabuk davranmak önemli. Çünkü saç dökülmesine sebep olan enzimler, normalde 3 - 4 yıl olan saçın yaşam süresini 1 - 2 yıla indiriyor. Bu yüzden yeni saçların oluşum süreleri kısalıyor ve onlar da sağlıklı olmuyor. Erkeklerde saç dökülmelerini önlemek için lokal tedaviler, uygun vitaminler ve ek olarak stresi azaltacak ilaçlar tercih ediliyor, hormon tedavisi ise özel durumlar dışında önerilmiyor.

Kadınlarda ise saç dökülmesi çoğunlukla 18 - 44 yaşları arasında görülüyor. Dökülmeyi başlatan nedenin temelinde genellikle büyük bir stres ya da gerginlik yatıyor. İlk belirtileri; saçların güçsüzleşmesi, incelmesi ve tepeden yavaş yavaş başlayan dökülmelerdir. Ancak kadınlarda erkeklerdeki gibi tam bir kellik çok nadir görülür. Saç dökülmesinin yanı sıra deride yağ bezlerinin çalışmasını bozan bir hastalık oluşabilir. Bu durumda bir hormon ölçümü yaptırmak gerekir.
Dökülen saçlarınızı geri kazanmak için Bitki Bilim ve Güzellik Uzmanı Suna Dumankaya bu dönemde saçların kuruduğunu ve döküldüğünü belirterek saçlara bakım yapılması gerektiğini söyleyerek kürlerini paylaştı.

Suna Dumankaya’nın AjansHaber’le paylaştığı saç dökülmelerini engelleyen bakım kürleri;

HER SAÇ TİPİ İÇİN 1. BAKIM KÜRÜ 

1 paket mayayı 1 litre ılık suda eritin ve saçlarınıza sürün. 5 dakika bekledikten sonra yıkayın. Bu kür anında saç dökülmesini durduruyor.

HER SAÇ TİPİ İÇİN 2. BAKIM KÜRÜ

Birkaç tene havucu rendeleyip cam bir kavanoza alın. Üzerine bol zeytinyağı dökün. Bu karışımı benmari usulü 40 dakika kaynayan suyun içinde 1 gece de bekletin. Havucun saç dökülmesini engelleyen özelliği var. 

RÖFLELİ VE BOYADAN YIRANMIŞ AÇIK RENKİ SAÇLAR İÇİN 3. BAKIM 

Olgun bir muzu rendeleyin. İçine 1 tane yumurtayı olduğu gibi koyun. Nemlenmesi için 1 kaşık bal ve 1çorba kaşığı kadar da yaş maya ekleyin. Bu karışımı saçınıza boya sürer gibi sürün. Masaj yaparak yedirin. En az iki saat saçınızda kalsın. Bunu haftada 1 kere yapabilirsiniz.

KOYU VE KIZIL RENKLİ SAÇLAR İÇİN 4. BAKIM KÜRÜ

Taze cevizin kabuklarını ve yapraklarını bir kaba koyun. Üstüne çıkacak kadar zeytinyağı dökün. Bu karışımı 1 sene serin bir yerde bekletin. 1 sene sonra bunu açın. Bilhassa kel ve saç kıran olanlar bu kürü yapsın. Saçınızın tekrardan çıkması ve kepeklerden kurtulmasını sağlayacaktır.  

Kaynak: AjansHaber