Sağlıklı kişilerin saçlı derideki kıl miktarının ortalama 150 bin olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Yüksek Pehlivan, bu kişilerde günde yaklaşık 50 ila 100 adet saç teli kaybının normal olarak kabul edildiğini söyledi. Yrd. Doç.Dr. Jale Yüksek Pehlivan, dökülen saç teli sayısının normalden fazla olması durumunun kişinin kendisini kötü hissetmesine ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olmasının yanı sıra, bunun anemi hastalığının da belirtisi olabileceğini kaydetti.

BİRÇOK NEDENİ VAR

Teknolojik gelişmeler sayesinde bu konuda da çeşitli çözüm yolları üretildiğini ve sorunun çözümünde başarı oranının giderek arttığını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Yüksek Pehlivan, saç dökülmesinin nedenlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kadınlarda, doğum sonrası hormonal dengesizlik, ateşli hastalık veya cerrahi operasyon geçirme, ruhsal açıdan stres yaşama, beslenme yetersizliği sonucu demir ve çinko eksikliği gelişmesi, guatr (troid) hastalığı, paratroid hastalığı, erkeklerde ise genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi, ilaçların neden olduğu saç dökülmesi, saçlı deride aşırı yağlanma sonucu dökülme, bakteri, mantar gibi saçlı derideki enfeksiyon hastalıklarına bağlı dökülme ile saçkıran gibi bilinmeyen nedenlerle gelişen saç dökülmesi yaşanmaktadır."

YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Jale Yüksek Pehlivan, kişinin hayatının her döneminde kadın ya da erkek fark etmeksizin bahsettiği pek çok nedenden ötürü saç dökülmesi sorunu yaşayabildiğini ve bunun yaşam kalitesini son derece olumsuz bir şekilde etkilediğini belirtti.

Kliniğine saç dökülmesi sorunu ile ilgili her cins ve yaş grubundan hastalar geldiğini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Yüksek Pehlivan, tedavi sürecindeki mezoterapi ve PRP uygulamaları ile ilgili olarak, "Mezoterapinin, saçın ihtiyacı olan vitamin, mineral ve proteinlerin elle yapılan enjeksiyonlarla veya özel üretilmiş mezoterapi tabancası ile saçlı deriye uygulanması" bilgisini verdi.

YAKLAŞIK 8-10 SEANS

Yrd. Doç.Dr. Yüksek Pehlivan, mezoterapi tabancası ile hastanın acı hissetmeksizin, morluk oluşturmadan tüm saçlı deriye çok kısa sürede uygulanabildiğini belirterek şunları kaydetti:
"Saça uygulanan mezoterapi ile saç dökülmesinde durma veya yavaşlama, incelmiş saç telinde kalınlaşma ve parlak görünüm elde edilir. Ayrıca mezoterapi sayesinde saçın büyüme evresi kısaltılarak saçın hızlı uzaması sağlanır. Saç mezoterapisi seansları haftalık veya 10 günde bir yapılmaktadır. Yaklaşık 8-10 seans önerilmektedir. Saçta elde edilen iyileşmenin sürdürülebilmesi için 3 ayda bir tek seans uygulanan destek tedavileri yapılmasını da öneriyorum."

PRP TEDAVİSİ

Uyguladığı tedavi sırasında PRP (Platelet Rich Plasma) ile ilgili de bilgiler veren Yrd. Doç.Dr. Yüksek Pehlivan, "PRP, kişiden alınan bir miktar kanın özel santrifüj yöntemi kullanılarak trombosit adlı kan hücrelerinin miktarının artırılmasıdır. PRP tedavisinde saç tellerinin uzamasını hızlandıran büyüme faktörleri saçlı deriye iğneler yardımıyla enjekte edilir böylece hasar görmüş zayıf saçlar onarılır, incelmiş saç teli ise kalınlaşır" dedi.

Dermatoloji Uzmanı Yüksek Pehlivan, saça uygulanan PRP seanslarının, 2 ila 4 haftada bir uygulanabileceğini söylerken, toplamda ise tedavi evresinin gelişimine göre, 3 ila 6 seans yapılmasını tavsiye etti.

Saç dökülmesinin tedavisinde saça uygulanan mezoterapi ve PRP uygulamaları ile eskiye oranla son derece tatmin edici sonuçlar alındığını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Jale Yüksek Pehlivan, hastaların çekinmeden ve geç kalmadan, konunun uzmanı doktorlara başvurması halinde yaşamlarına mutlu ve sağlıklı bir şekilde devam etmelerinin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.