Hamide Topcu - Gündem Kıbrıs Özel

Yaz sıcakları etkisini aralıksız göstermeye devam ederken uzmanlar da çocuk sağlığı konusunda aileler için uyarılarılarını sürdürüyor.

Beslenmeden tutun da nasıl kıyafetle giydirilmesi grektiğine, pişik ve yazın en azılı düşmanları sivrisinek ısırıklarına kadar birçok konuda uyarı yapıyor.

Gündem Kıbrıs’a konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayten Beyar Kara, ebeveyinleri bilgilendirdi. İşte o açıklamalar...

3 ÖĞÜN TÜKETMEK ÖNEMLİ

Çocuklarda yaz aylarında düzenli 3 öğün tüketilmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Beyar Kara “Geç uyanarak öğünün ikiye indirilmemesi gerekmektedir” dedi. “Öğün aralarında meyve, taze sıkılmış meyve suyu, ayran gibi gıdalar tercih edilmesi gereken gıdalardır” şeklinde konuşan Dr. Kara,

“Okul öncesi çağında çocuklarda bütün hayatları boyunca beslenme alışkanlıkları açısından oldukça şekillendirici bir dönemdir” şeklinde konuştu.

SICAKLIK ARTIŞINA GÖRE BESİN İHTİYAÇLARI

Dr. Ayten Beyar Kara,  sözlerini şöyle  sürdürdü “Yaz aylarında sıcaklık artışları besin ihtiyaçlarında da bazı değişikliklere neden olur. Sıvı ihtiyacı için suyu yanı sıra ayran, sıvı oranı yüksek karpuz,  kavun, üzüm gibi meyvelerin öncelikle tercih edilmesi gerekmektedir”

EN DOĞRU SEÇİM PAMUKLU GİYSİLER

Bebeklere giydirilen kılık kıyafetlerde aileler her ne kadar şekline, cicili bicili olmasına dikkat etse de  Dr. Ayten Beyar Kara, en önemli noktanın kumaşın şeklinin ve deseninin değil pamuklu olmasının olduğuna dikkat çekti.

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ayten Beyar Kara “Sıcak hava, nem ve güneş bir noktadan sonra bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir. Pamuklu kumaşlar bebeğinizin cildinin nefes almasını sağlar. Bebekler için her mevsim en doğru seçim pamuklu giysilerdir. Sentetik karışımı kumaşlar ve kimyasal boyalı kıyafetler bebeğinizde alerji, bacak ve kol altlarında pişik, deride yanma hissi ve kaşıntı yapabilir.

Hareket özgürlüğünü kısıtlamamak için rahat, vücuda yapışmayan yumuşak kumaşları tercih edin” diyerek ebeveyinleri uyardı.

SICAK HAVA PİŞİĞİ DE TETİKLİYOR

Sıcak hava ve terlemenin pişik riskini arttırdığına da dikkat çeken Dr. Kara, “Bez sık sık günde en az 5-6 kez değiştirilmelidir. Bez bölgesi ılık suyla yıkanıp iyice kurulandıktan sonra çinko oksitli pişik önleyici krem ince bir tabaka halinde sürülmeli ve sonra yeni bir bez kullanılmalıdır” dedi.

SİNEK ISIRMASINDAN KORUMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Anne ve babaların en çok sıkıntı yaşadıkları konulardan biri de sivri sinek ısırıkları olsa gerek. Bu konuyla ilgili de önerilerde bulunan Dr. Ayten Beyar Kara “Bebeğinize açık havada uzun kollu ve mümkün olduğunca tüm cildini kaplayacak giysiler giydirilmeli. İnce ve pamuklu giysiler bebeğinizi hem sivrisineklerden hem de sıcaktan korur. Bebeğinizin yatağına cibinlik asmak onu sivrisineklerden koruyacak en güzel yöntemlerdendir. Böylece bebeğiniz rahatça uyuyacaktır” şeklinde konuştu.

Evin pencerelerini sineklikle kaplatmanın da koruyucu yöntemlerden olduğuna değinen Uzman Dr. Ayten Beyar Kara, “2’nci aydan itibaren bebeklerde %10-30 oranında ‘DEET’ içeren sivrisinek koyucular kullanılabilir ancak bebekler el ve ayaklarını sürekli ağızlarına götürdüklerinden bu tarz ürünleri o bölgelere sürmekten kaçınmalısınız” uyarısında bulundu.

ENFEKSİYON VARSA HEKİM KONTROLÜ ŞART

Sivrisinek ısırıkları sonrası bebeğin yaşadığı kaşıntı hissinin ciddi rahatsızlık hissi yarattığına da dikkat çeken Dr. Kara “Etkilenen alan su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Eğer enfeksiyon ve alerji belirtileri görülüyorsa mutlaka hekime götürülmelidir” dedi.

BEBEĞİNİZİ GÜNEŞE DOĞRU SAATLERDE ÇIKARIN

Bebeğin her gün sabah saat 10.00 öncesinde ve akşam saat 16.00 sonrasında güneşten faydalanmasına izin vermek gerektiğini de vurgulayan uzman Dr. Ayten Beyar Kara, “Abartılı güneş koruyucu kullanmak D vitamini sentezini baskılayabilir. Güneşe çıkan her çocuğa şapka gibi mekanik koruyucular mutlaka takılmalıdır” diyerek önemli bir detaya dikkat çekti.