Tütün kullanımı ya da tütün dumanına maruz kalmak, kadınlarda kanser gelişme riskini erkeklere oranla daha çok artırıyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser vakaları incelendiğinde özellikle sigara kullanımının en önemli etken olduğunu ifade etti.

Sigara içmenin önceleri erkek davranışı olarak algılandığını, bu nedenle kadınlar tarafından çok tercih edilmediğini belirten Bilir, sigara kullanımının erkekler arasında yaygınlaşmasının ardından üreticilerin kadınlara yönelmeye başladığını söyledi.

Bilir, "Bu amaçla 'kadın sigaraları' üretilmiş ve kadınlarda sigara kullanımı artırılmıştır. Kadınların sigara kullanmasını teşvik etmek amacıyla sigara içen kadınların daha özgür, daha çekici ve kendine güvenen kişiler olduğu şeklinde mesajlar verilmiştir." dedi.

Bu şekilde, sigara kullanımının kadınlar arasında da yaygınlaşmaya başladığına dikkati çeken Bilir, "Bu artışı takiben erkeklerde sık görülen kanser, kalp ve akciğer hastalıkları gibi sorunlar, kadınlar arasında da artmaya başlamıştır." diye konuştu.

KADINLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Sigaranın yol açtığı sorunlar bakımından kadınların erkeklere göre daha fazla risk altında olduğuna işaret eden Bilir, bunun iki nedenden kaynaklandığını dile getirdi. Bilir, şöyle devam etti:

"Birincisi, kadınlar, sigara içmeseler bile evde eşlerinin sigara içiyor olması nedeniyle sigaradan pasif olarak etkilenmektedir. Sigara içen kadınların sigara dumanından etkilenmesi, hem kendi içtikleri sigaradan hem de çevrelerindeki erkeklerin sigara içmesinden dolayı iki taraflı olmaktadır. Bunun ötesinde sigaranın yol açtığı hastalıklar bakımından kadınlar, erkeklere göre daha fazla risk altındadır. Sigara içen kadınlarda akciğer kanseri, kalp hastalığı, kronik bronşit riski erkeklere göre daha fazladır. Son yıllarda akciğer kanserinden ölen kadın sayısı, meme kanseri nedeni ile ölen kadın sayısını geçmiştir. Öte yandan, sigara içen kadınlarda osteoporoz riski yüksektir."

PASİF İÇİCİLİK DE KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ve Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik de tütün kullanımı kadar tütün dumanına maruz kalmanın çok tehlikeli olduğunu belirtti.

Çevresel tütün dumanı etkisinde kalmanın özellikle akciğer ve meme kanseri riskini arttırdığını aktaran Çelik, pasif içicilikten dolayı her yıl dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Çelik, evde ailesi sigara içen çocukların günde 5 sigara içmiş kadar zehirlendiğini vurgulayarak "Eşi sigara içen kadınların akciğer kanserinden ölme riski 2-3 kat, meme kanseri gelişme riski ise 2 kat daha fazla olmaktadır." görüşünü kaydetti.