Yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte serinlemek için soğuk su kullanımı da artıyor. Deniz, havuz, göl derken dere yataklarında serinlemeye çalışanların yanı sıra, evde soğuk duş da yaygın yöntemlerden biri. Fakat, yaz aylarında aldığınız soğuk duş vücudunuza sandığınız kadar faydalı değil. Rumeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Özyaral, özellikle Anadolu'da yaygın olan 'çelikleme'ye karşı uyarıyor.

Yaz aylarında soğuk su ile duşun vücut üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Özyaral'ın dikkat çektiği en önemli husus şöyle:

"Terli vücudun soğuk suyla temas etmesi büyük sıkıntıdır. Bu tip şoklama dediğimiz çalışmaları Rusya’da görüyoruz özellikle. Kışın -20 lerde buzun içine atlıyorlar. Fakat terli bir vücutla olmaz. Vücudun belli bir serinlikte olması gerekiyor.

Sabahın erken vakitlerinde zaten vücudunuz çok ısınmamıştır ve soğuk suyla duş alırsınız. Bu başka bir şey. Ama ben bunu tavsiye etmiyorum böyle bir sağlık sistemi yok. Bu tip şeyler vücuda bilinçsizce yapıldığında zarar verir.

Bir yerden duyarak bir şeyleri üretmememiz lazım. Sürekli medyayı takip ediyorum, yazılı basını takip ediyorum. Bir konunun bir ucu yakalanıyor ve insanlara öyle anlatıyorlar. Geri kalan kısmı ne olacak peki? Onun için çok dikkatli konuşmamız lazım. Bilmediğimiz konularda tavsiyede bulunmamak lazım. Yapılan bir şeyi anlatacaksak uzmanıyla konuşup anlatmalıyız.

Mesela kişi sıcak suyu çok seviyorda olabilir ama burada önemli olan; her gün duş almaktır. Fakat ılık olmalıdır su. Bakın bizim vücudumuz 37 derece. 20 derecenin,18 derecenin altındaki suyla yıkanmamız vücutta farklı reaksiyonlara sebep olur. Böyle şoklara ihtiyacı yok vücudun. Dediğim gibi ılık duş alırsanız, gözenekleriniz açılır, vücudunuz rahatlar ve günlük yaşamınızın kalitesi artar."