Kalp krizi, göğsün ortasında ağırlık oturmuş gibi ezici, sıkıştırıcı vasıfta kollara özellikle de sol kola vuran ancak her iki kola da vurabilen,  boyna yayılabilen, bol terleme, ölüm korkusu, bulantı ve kusmanın eşlik edebileceği bir göğüs ağrısı şeklinde ortaya çıkar.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, ağrının istirahatte de eforla da tetiklenmiş olabileceğini belirtti. Kalp krizi geçiren hastanın dil altı ilaçlara cevap vermediğini, basit ağrı kesicilerle ağrısının geçmediğini vurguladı. Ağrı, en sık göğüs orta hattında olmakla birlikte midede, sırtta, kollarda da olabilir. Özetle alt çene ile mide bölgesi arasındaki  tüm ağrılarda kalp de düşünülmelidir.  Bunun yanında ani meydana gelen ölüm de akut kalp krizinin bir belirtisi olabilir. Kalp kriziyle birlikte ortaya çıkan kalpteki  elektriksel  fırtına hastanın ani ölümüne de neden olabilir. Yine ani gelişen nefes darlığı  akciğer ödemi şeklinde de hastalar gelebilir. İşte kalp krizine neden olabilen o faktörler;

Daha çok 40 yaş üzeri kişilerde kalp krizi görülme oranı fazladır, yaşla birlikte risk de artar. Koroner risk faktörleri kişide ne kadar fazlaysa o kadar erken yaşta ortaya çıkabilir.

Soğuk hava direkt kendisi kalp krizine neden olmaz. Ancak  ani  sıcak,  soğuk değişimleri plak yırtılması ve krizleri tetikleyen etken olabilir.  Ani soğuğa çıkma damarlarda büzüşmeye yol açarak tetikleyici faktör olabilir. Yapılan çalışmalarda kış aylarında kalp krizi riskinin yaz aylarına göre nispeten daha fazla olduğu  belirlenmiştir.  Kalp hastalarının ani sıcak soğuk değişimlerine karşı önlem almaları, soğuk havaya çıkarken çok iyi giyinmeleri, özellikle göğsün direk soğuk hava ve rüzgarı almamasına dikkat etmesi  gerekir.

Spor, kalp  sağlığı için olumlu etkilere sahiptir. Biz  hastalarımıza düzenli tempolu  yürüyüş yapmalarını  öneririz.  Ancak ısınmadan ani yapılan yüklenme tarzı sporlar zararlı olabilir, önerilmez. Özellikle de halı sahada futbol oynamak çok risklidir. Önceden ısınmadan ani  yüklenme  yarar yerine zarar getirebilir. Çoğu kere yemek sonrası yapılan ve ısınmadan hırsla hali sahada ani yüklenme kalp krizlerini tetikleyebilmektedir.

Kalp  krizine neden olan düzeltebilir risk faktörlerini ortadan kaldırarak kalp krizi riskini de azaltabiliriz.
Bunlar;

* Sigara içilmemesi, tansiyon hastalarının tansiyonun kontrol altında tutulması
* Kilo alınmaması, şişmanların zayıflaması
* Düzenli yürüyüşlerin yapılması
* Hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi
* Stresten uzak durulması
* Kolesterol yüksekliği varsa düşürülmesi ile kalp  krizi riskimiz  azaltılabilir.