Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Demir, soğuk havalarda kalabalık ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesinin başta üst solunum yolları olmak üzere damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyon riskini arttırdığına işaret ederek, "Çocukların hastalıkları süresince okul, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlardan uzak tutulmaları salgın riskini azaltacaktır" uyarısında bulundu.

Demir, havaların soğuması ile birlikte sıcaklık ve nem oranı değişiklikleri, kapalı mekanlarda geçirilen zamanın uzaması gibi nedenlerin çocukların enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini arttırdığını ifade etti.

Ancak bu dönemde alınacak basit önlemlerle çocukların hastalıklara yakalanmasının önüne geçilebildiğine işaret eden Demir, bunun için ailelere bazı tavsiyelerde bulundu.

Soğuk havalarda kalabalık ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesinin başta üst solunum yolları olmak üzere damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyon riskini arttırdığını , sonbaharın gelişiyle bademcik iltihaplarında da artış görüldüğünü anlatan Demir, "Çocukların hastalıkları süresince okul, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlardan uzak tutulmaları salgın riskini azaltacaktır" ifadesini kullandı.

KULAKTA AĞRI KAŞINTI VE AKINTIYI ÖNEMSEYİN

Doç. Dr. Demir, dış kulak yolu enfeksiyonlarının sonbahar ve kış aylarında arttığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Kulakta ağrı, ateş, akıntı veya kaşıntı olması durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Orta kulak iltihapları, çocukta işitme kaybı, menenjit, yumuşak doku ve komşu kemik yapılarda enfeksiyon gibi ciddi komplikasyonlara yol açma riski nedeniyle ciddiye alınmalı ve bir uzmana başvurmada geç kalınmamalıdır. Orta kulak enfeksiyonları, sıklıkla üst solunum yolları enfeksiyonuyla birliktelik göstermektedir. Dolayısıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak, kulak enfeksiyon riskini de azaltacaktır. Orta kulak iltihapları, enfeksiyonsuz sıvı birikimi, kronik sıvı toplanması veya akut enfeksiyon şeklinde kendini gösterebileceği için her zaman antibiyotik tedavisi gerektirmez. O nedenle dikkatle incelenmeli ve ilaç kararı doğru verilmelidir."

GÖZDEKİ ŞİKAYETLER İHMAL EDİLMEMELİ

Demir, gözde kanlanma, çapaklanma, batma, yeşil akıntı, göz çevresinde şişme gibi şikayetlerle ortaya çıkan göz enfeksiyonlarının, erken önlem alınmadığı ve doğru tedavi edilmediğinde tüm göz küresini kapsayan yaygın bir enfeksiyona dönüşebileceğini belirtti.

Bu tür enfeksiyonların yıkanmamış ellerle göze temas ve çocuğun yüzüne karşı enfekte bireyin hapşırması ya da öksürmesinden kaynaklanabileceğini dile getiren Demir, "Göz enfeksiyonlarından korunmada temel yaklaşım kullanılan su kaynaklarının hijyenik olmasıdır. Diğer önemli nokta el yıkamadır, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Hapşıran, öksüren, aksıran bireyler ve döküntüsü olan çocuklar mümkün oldukça diğer çocuklardan uzak durmalı veya maske takmalıdır" uyarısında bulundu.

"MİKROPLARA '5 KARDEŞ' GÖSTERİN" ÖNERİSİ

Çocukların değişik gıdalarla beslenmelerinin, ortamdaki tuvaletlerin temizlik durumunun, bağırsak enfeksiyonlarına yakalanma risklerini artırdığını anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Bağırsak enfeksiyonlarından korunmada en önemli yol, el yıkamadır. İshal ve kusma durumlarında dikkat edilmesi gereken bol sıvı alımının sağlanmasıdır. Böylelikle vücudun sıvı, elektrolit ve metabolik dengesi bozulmayacak ve şikayetler çoğunlukla kendiliğinden iyileşecektir. İshal dönemlerinde özellikle beş gıda günlük olarak bolca tüketilmelidir. Bunlar mikroplara 'Beş kardeş' gösterme şeklinde de ifade edebileceğimiz su, ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları ve çeşitli çorbalardır. Eğer çocukta kanlı ishal, dirençli kusmalar ve ateş varsa zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Gerekli testlerden sonra uygun tedaviler planlanmalıdır"

Doç. Dr. Ahmet Demir, çocukların enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamaları için anne babaların alması gereken 6 önlemi şu şekilde sıraladı:

"Çocuğunuzu havanın sıcaklığına göre giydirin. Kalın parçalar yerine ince katlar ile ortam ısısına uyum sağlayabilir. Gün içerisinde 4 besin grubundan da ölçülü bir şekilde almasına özen gösterin. Çocuğunuzu abur cuburlardan uzak tutun, onun yerine meyve ve yoğurt gibi sağlıklı ara öğünler tüketmesini sağlayın. Çocuklara asitli içecekler ve hazır meyve suları vermeyin. Onun yerine suyu sevdirmek için ilgisini çekebilecek bardaklar alabilirsiniz. Mevsime göre uyku düzenini oluşturun, mutlaka rahat bir yatakta ve uygun bir ortamda uyumasını sağlayın. Onu mümkün olduğunca sigara dumanından uzak tutun. Huzurlu bir aile ortamının çocuk sağlığı için çok önemli olduğunu unutmayın."