Çalışma 1 Ağustos 2016 tarihinde British Journal of Nutrition dergisinde yayınlandı.

Elektrolit içecekleri (izotonik içecekler) spor sırasında kaybedilen su, elektrolitler ve enerjinin yerine konması amacıyla tüketilen ürünler.

7 erkek bireyden elde edilen sonuçların incelendiği küçük ölçekli çalışmada, sıvı alımında ölçülü bir yaklaşımın, kaybedilen sıvının geri alınmasında sütün besin bileşimiyle uyumlu olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar çalışmayla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Toparlanma amacıyla tek başına süt veya karbonhidrat elektrolit çözeltisi tüketmenin, toparlanma için gereken ideal beslenmeyi sağlamadığı görüldü.

Ancak sütün protein içeriği glikojenin tekrar sentezlenmesini arttırabiliyor ve kas proteini sentezini teşvik ediyor. Sütteki protein içeriği karbonhidrat elektrolit çözeltisinde mevcut değil.

Bunun yanında, karbonhidrat elektrolit çözeltisinde bulunmayan ancak sütte bulunan kalsiyum (Ca), fosfor (P), çinko (Zn) ve iyot (I) gibi mineraller ve A, E, B grubu vitaminler de spor yapan bireyin mikro besin gereksinimlerine katkıda bulunuyor."

Çalışmacılar, karbonhidrat elektrolit çözeltisi ile izotonik içecekleri kastediyor.

Birçok sporcu, egzersiz sonrasında izotonik içecekler ile kaybettiği su ve elektrolitleri almayı amaçlıyor.

Süt, izotonik içecek yerine tavsiye edilebilir mi?

Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayanarak sporculara izotonik içecek yerine süt tüketmeleri tavsiye edilebilir mi?

Araştırmanın yazarı, Limerick Üniversitesi'nde spor bilimi profesörü olan Dr. Phil Jakeman, sütün kesinlikle daha iyi ve daha sağlıklı bir alternatif olduğu görüşünde.

Dr. Phil Jakeman, tüm sporcuların egzersiz sonrasında yemek yediğini ve sodyum gibi ter yoluyla kaybedilen diğer gereksinimlerin gıda yoluyla alınabileceğini söyledi.

Atletlerin karbonhidrat ve elektrolit tüketme nedenlerinden birinin kolaylık olduğu düşünülüyor. Bununla birlikte, sütün sıcakta bozulabilmesi aşılamayacak bir engel değil.

Jakeman, sütün kolay bozulabilmesinin, süt esaslı sporcu içeceklerinin gelişimi için bir engel olabileceğini kabul etti, ancak günümüzün imkanlarıyla bu sorunun aşılabileceğini söyledi.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar

İrlanda'daki Limerick Üniversitesi'nden araştırmacılar, sütün sporda okside edilen enerjinin yüzde 106'sını, toplam karbonhidratın yüzde 82'sini sağladığını, izotonik içecekte ise bu oranların yüzde 57 ve yüzde 73'te kaldığını aktardı.

Araştırmacılar sütün ortalama tüketiminin izotonik içecekten daha yüksek olduğu, ancak her iki içeceğin de karbonhidrat alımı tavsiyesini karşılayamadığını aktardı.