Yaptıkları araştırmalar sonucunda İngiliz bilim insanları, takma diş kullanıcılarının çiğnemesi zor olduğu için sağlıklı besinleri tercih etmeyerek yetersiz beslendiğini ortaya çıkardı. King's College London araştırmacıları, takma diş kullananların besleyici gıdalardan mahrum kaldığını bildirdi. Sebze, meyve, kuruyemiş ve et gibi besleyici gıdaları tüketemeyen hastaların, kemik çatlaması ve kırılması riskinin daha yüksek olduğu da bildirildi.

Araştırma ekibinden Dr. Wael Sabbah, etkin çiğneyebilmenin yaşlılarının kas-iskelet sistemi sağlığı için büyük önem taşıdığını kaydetti. Dr. Sabbah, "Kemik sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen çabaların çoğunluğu beslenme stratejilerine dayanıyor, dişlerin yaşlıların diyeti üzerindeki etkisi ise ihmal ediliyor" ifadelerini kullandı.

Şeker hastalığına neden olabilir

Diş hekimi Pertev Kökdemir ise konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Takma diş kullanımında proteze alışma açısından büyük zorluklar oluşabiliyor. Sosyal yaşantısı aktif olarak devam eden kişilerde takma protez dişlerle besinleri iyice çiğneyerek yemek yerine, az miktarda yiyeceği çok fazla çiğnemeden yutmak bir refleks olarak tercih edilebiliyor.

Tabii ki bu durumda takma protez kullanan kişiler az yemelerine rağmen çiğneme tam olmadığı için sindirimin birinci aşaması olan ağız içi sindirim gerçekleşemiyor; bu da, besinlerin vücuda yapacağı faydadan yoksun kalmaya, aşırı kiloya ve bunun yanında yüksek şeker gibi hastalıklara yol açabiliyor.”