Taş devri diyetinde ne yenir?

Taş devri diyetinin faydaları arasında ülkemizde insanların tüketmekten çok hoşlandığı böbrek, yürek, kokoreç, işkembe, uykuluk, kelle, paça, beyin, böbrek gibi sakatat türü yiyecekler ve özellikle sucuk, kavurma, pastırma gibi et ürünlerinin tüketimi de belirli ölçülerde kalkmak kaydıyla sınırlanmıyor. Ancak sosis ve salamda bulunan katkı maddelerinin metabolizmaya olan olumsuz etkileri nedeniyle taş devri diyetinde tüketilmesi yasak yiyecekler olarak listeye almak gerekiyor. Taş devri diyetinde yenilmesi önerilmeyen bir diğer besin grubu ise bitkisel yağlardan mısır, ayçiçeği, kanola yağıdır. Ancak Zeytinyağı tüketilmesi serbest bırakılıyor. Ayrıca gerek et gerekse sütten elde edilen her türlü hayvansal yağ, örneğin tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağı tüketimi de taş devri diyeti listesinde rahatlıkla yer verilebilen yağlı yiyecekler arasında yer almaktadır.

Taş Devri Diyetinde Süt İçilir mi?

Prof. Dr. Ahmet Aydın Taş Devri Diyeti yapanlara bolca süt içmelerini öneriyor. Sütün doğal ve katkısız olması önem arz etmektedir. Bu nedenle yakınlarınızda süt alabileceğiniz mandıra, köy veya çiftlik varsa Taş Devri Diyetinde içilecek sütün buralardan temin edilmesi gerekmektedir. Şayet bunu yapmaya imkan yoksa bu durumda günlük pastörize süt içilmesi önerilmektedir. Sütün hijyenik şartlarda sağılması ve şişelenmiş olmasına da özen göstermek gerekmektedir. Sütün doğal olup olmadığını daha doğrusu sütün uht işleminden geçirilmediğini anlamak için sütün ekşime ve kesilmeye meyilli olmasına dikkat edin. Çabuk ekşiyen ve kesilen sütler doğal süttür ve UHT yöntemi ile içerisine katkı maddeleri konulmamıştır. Taş devri diyetinde ne yenmez sorusuna bir diğer cevap ta şeker ve tatlandırıcılardır. Yüksek oranda kalori içeren ve karbonhidrat sınıfına giren bu tür yiyeceklerden mutlaka uzak durmak gerekmektedir.

Taş Devri Diyetinde Yumurta Tüketilmeli mi?

Vejetaryen beslenme tarzı taş devri diyetinde kesinlikl uzak durulması gereken bir beslenme biçimidir. Bunun nedeni ise et, süt, yumurta gibi yiyeceklerden temin edilen b12 vitamini eksikliği riski ile karşı karşıya kalınmasıdır. Taş devri diyeti elbette taze meyve ve sebze tüketimine önem veren ve bu tür yiyeceklerin yenilmesini teşvik eden bir diyettir. Yine de b12 eksikliği riskine karşı günde bir veya 2 adet yumurtayı çiğ yada kaynatılmış halde yemek gerekmektedir.

Taş Devri Diyetinde Beyaz Et Yenilir mi?

Balık yerken ise ağır metal zehirlenmesi riskini azaltmak için küçük ve yüzeyde yaşayan balıkların seçilmesi isteniyor. Çiftlik balıkları ise tercih edilmiyor. Tavuk yemeye ancak köy tavuğu ise izin veriliyor, çiftlik tavukları da yine yasaklar listesinde. Prof. Dr. Ahmet Aydın bu diyeti uygulayanların en çok bir hafta sonra yorgunluğunun ortadan kalktığını, pek çok hastalıklarının tedavi olduğunu ve ideal kilolarına kavuşacaklarını savunuyor.

Taş Devri Diyetinde ne kadar su tüketilir?

Taş Devri Diyeti yapanlar günlük ortalama 2 litre yani 8 su bardağı su içmeleri gerekmektedir. Bu suyun 2 bardağı sabah kahvaltısından önce, 2 işer adet öğle ve akşam yemeklerinden 30 dk kadar önce, son 2 bardağını da yatmadan hemen önce içmek gerekmektedir. Su içmekte zorlananların çay, ayran, kefir gibi içecekler yoluyla bu sıvı ihtiyacını gidermesi de mümkündür. Suyun metabolizma hızını artırmasını güçlendiren yoğurt, turşu, sirke, nar ekşisi, boza gibi probiyotik gıdalar tüketilirse kilo verme süreci hızlanarak artacaktır. Yemeklerle birlikte su içilmesi ise taş devri diyetini yapanlara önerilmiyor. Çay içenlerin siyah çay veya yeşil çay içmelerinde herhangi bir sakınca yok. Ancak içilecek çaya şeker katılmaması lazım.

Taş Devri Diyetinde işlenmiş gıdalar yasak. Ayrıca mümkün olduğunca çiğ meyve ve sebzelerin tüketimi teşvik ediliyor. Taş devri insanının beslenme modelinin en az yarısı çiğ yiyeceklerden oluşuyor. Ancak diyeti yapanların pişirme şekillerine de dikkat etmesi gerekiyor. Alüminyum kaplar kesinlikle yemek pişirmede kullanılmıyor. Mikrodalga yasak. Toprak güveç ve cam kaplar öneriliyor.