Tatlandırıcıları zararsız bilindiği için belkide en büyük hatalar yapılıyor. Haberimiz bile yokmuş yapılan araştırmada tatlandırıcılar şekerden daha zararlı çıktı işte o bilgiler.

Kullanmamız şart mı?

Elbette şart değil ama bazı durumlarda kullanmak gerekiyor. Özellikle diyabet, hipoglisemi, insulin direnci olanlar için şart ama şekersiz hayata geçen herkes yine de bazı noktalarda tatlandırıcılardan yararlanabilirler.

Nerelerde kullanabiliriz?

Çay ve kahvenin tadı o kadar güzel ki, şeker ve tatlandırıcıyla tadını bozmayın derim. Şekerli içeceklerden içmek istediğinizde, yemeğin yanında light içecekleri tercih edebilirsiniz. İnsanlar arasında, “Pizza yerken zaten kalori alıyorsun, yanında zero kola olsa ne yazar?” diye geyikler dönüyor. Ama bu değişikliği yapmak bile çok önemli. Pizzayı sucuklu, salamlı seçmek yerine sebzeli ya da az malzemeli pizzayı yanında şekerli içeceğin yerine tatlandırıcıyla içmek çok şeyi değiştirebilir. Bu sizin yaşam tarzınızı gösteri rir. Kırk yılda bir yiyorum diye, içeceklerinizi şekerli seçmeyin. Şekerden uzak durun.Yalnızca zayıflama diyeti yapanlar, şeker sorunu olanlar, tatlılarda şeker yerine tatlandırıcıları kullanabilirler.

Tatlandırıcılar zararlı mıdır?

Gittiğim kongrelerde bu konular hâlâ tartışılıyor. Zararlıdır diyen çalışmalar yok denecek kadar az. Bir olumsuzluğun görülmesi için yüksek dozda tatlandırıcı kullanımı gerekir. Bu rakamlara ulaşmanız pek mümkün değil. Günde 10 tablet tatlandırıcıyı geçmemekte yarar vardır. Doğal tatladırıcı olan Stevia tercih edilebilir.

Tatlandırıcıların natürel olması olası mü? Evet, olası. Stevia bir nebat ve yaprakları tsüvari. Kurutulup toz haline kazançlıyor ve tatlandırıcı olarak kulanılıyor. Pişmeye makul, ısıya da dayanıklı. Metalik tat da oluşmuyor.

Şeker mi tatlandırıcı mı?

“Kesinlikle şekersiz hayat!” derim. Bazı tatlılar şekersiz güzel olmuyor ancak tatlandırıcı da her tatlıya yakışmıyor. Özellikle çocuklar için olanlara şeker yerine pekmez ve bal koyun diyorum ama her tatlıya da olmuyor. Bu özel tatları da 2-3 ayda bir yiyip bol bol yürüyorsanız hiç korkmayın. Ama sık sık tatlı yiyen biriyseniz, şeker yerine tatlandırıcı kullanmak daha sağlıklı bir davranış olacaktır.