Çocuk Sağlığı ve İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr.Nerin Bahçeciler, BRT’ye tozlu havanın insan sağlığı üzerinde yaratabileceği etkiler ve alınması gereken tedbirler konusunda açıklamalarda bulundu.

Bahçeciler, toz bulutunun geldiği bölgeden virüs, bakteri, basil ve polenleri beraberinde taşımış olabileceğinden, özellikle alerjik kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Bahçeciler, tozlu havanın, göz, burun ve bronşlarda alerjik etkilere yol açabileceğinden, mümkün olabildiğince dışarıya çıkılmamasını istedi.

“Küfe, neme alerjisi olanlar dikkat etmeli, özellikle astım hastaları çok etkilenebilir, polene duyarlı olanlar da çok rahatsız olabilir, göz, burun ve bronşlarda alerjik etkiler görülebilir” uyarısında bulunan Prof. Dr. Bahçeciler, önlem olarak uyulması gereken kuralları da açıkladı.

Bahçeciler, mümkün olduğunca dış ortama çıkılmamasını, seyahat edenlerin araçlarında bulunan havalandırma aparatlarını dıştan gelen havayı engelleyecek konuma getirmelerini ve eğer dışarıya çıkmak zorunlu hale gelirse çifte ağız maskesi takılması gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan kaynaklı olan tozlu h avanın içerisinde, bakteri ve basilleri de taşımış olabileceğine dikkat çeken Dr. Bahçeciler, bu durumda enfeksiyonların artış gösterebileceğini, tedbir olarak da dış ortamdan içeriye girilmesinin ardından derhal duş alınması ve giyisilerin yıkanması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr.Nerin Bahçeciler, Meteoroloji ve sağlıkla ilgili diğer dairelerin de, tozlu hava içerisinde taşınanlarla ilgili tahlil yapıp, polen ve mantarlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğine de vurgu yaptı.