Türkiye'de 7 milyon diyabet hastasının yarısı diyabetli olduğunu bilmiyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu rakamlarına göre diyabet tüm dünyada yaklaşık 400 milyon insanı etkilerken, bu rakamın 2035 yılında 600 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünyada diyabetle ilgili sağlık harcamaları 600 milyar dolar civarında iken, ülkemizde diyabete bağlı sağlık harcamaları 2014 yılında 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam ülkemizdeki ulusal sağlık harcamaları bütçesinin yüzde 18.2'sini oluşturuyor. Kentleşme ile birlikte yaşam ve beslenme tarzındaki değişikliler ve diğer faktörlerin etkisiyle 2035 itibarı ile ülkemizdeki diyabetli sayısının 12 milyona yükselmesi bekleniyor.

"14 Kasım Dünya Diyabet Günü" nedeniyle dünyada ve Türkiye'de diyabetin hızlı artışına dikkat çeken Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, kentleşme ile birlikte yaşam ve beslenme tarzındaki değişiklilerin diğer etkenlerle beraber hem diyabetin hem de diğer bulaşıcı olmayan hastalıklardan etkilenen bireylerin sayısında belirgin bir artışa yola açtığını söyledi. Ülkemizde yaklaşık 7 milyon diyabetli olduğunu ve bu sayının 2035 itibarı ile 12 milyona yükselmesinin beklendiğini ifade eden İlkova, "diyabetli insanların yarısının diyabetli olduğunu bilmiyor olmasının" en önemli nokta olduğuna dikkat çekti.

Avrupa ülkelerindekine benzer bir şekilde Türkiye'de de giderek artan yaşlı nüfusun etkileri hissedilmeye başlanıyor. İnsanlar yaşlandıkça Tip 2 diyabet gelişme olasılığının arttığını belirten Dr. İlkova, her ne kadar Türkiye'nin genel demografik profili genç bir nüfus yapısı gösterse de insanların gelişen sağlık hizmetlerinin ve tedaviye erişiminin de artmasıyla daha uzun yaşadığını söyledi.

Diyabetin zamanında teşhis edilmemesi ve doğru yönetilmemesi ilerleyen zaman içerisinde kalp ve kan damarlarını bozarak, göz, sinir ve böbrek hasarlarına, kalp krizi ve inmeye sebep olabiliyor. Oysa toplam diyabetli nüfusun yüzde 90'ına yakınını oluşturan Tip 2 diyabeti, doğru beslenerek ve hareketsiz yaşamdan kaçınarak önlemek veya geciktirmek mümkün.

15-16 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya'da yapılacak olan G20 liderler zirvesi kapsamında Türk Diyabet Cemiyeti, Uluslararası Diyabet Federasyonu ile birlikte liderlere hitaben hazırladığı bir yazıda dünyadaki tüm diyabetlilerin yüzde 75'inin (yaklaşık 286 milyon insan) G20 ülkelerinde yaşadığını, tüm dünyada 400 milyon insanı etkileyen bu epideminin yalnızca bireylerin sağlığını ilgilendiren bir durum olmasının ötesinde ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için de bir engel oluşturduğuna dikkat çekiyor.

2014 YILINDAKİ DİYABET RAKAMLARI

2014 yılı verilerine göre Türkiye'de diyabet rakamları şöyle:

"20-79 yaş arası yetişkin nüfus: 49.125.000

20-79 yaş arası diyabet vakaları: 7.227.000

20-79 yaş arası tanı konulmamış diyabet vakası: 2.191.400

Ulusal Diyabet Prevelansı (%) 14,7

20-79 yaş arası diyabete bağlı ölümler: 59.755

Diyabete bağlı sağlık harcamaları toplamı (milyar USD): 6,5

Toplam ulusal sağlık bütçesinde diyabetin payı (%): 18.2

Kaynak: (IDF Diabetes Atlas)

TÜRK DİYABET CEMİYETİ, KASIM AYI BOYUNCA BİR DİZİ ETKİNLİK DÜZENLEYECEK

Öte yandan, Türk Diyabet Cemiyeti 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Kasım ayı boyunca bir dizi etkinlik düzenleyecek. 14 Kasım 2015 Cumartesi günü saat 12.00'de Bahariye Caddesi başlangıç noktasında gittikçe büyüyen diyabete dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla "Doğru Beslen, Hareket Et, Diyabetten Korun" isimli bir etkinlik gerçekleştirecek. Etkinlik dahilinde bando ve dans gösterileri yapılarak, bilgilendirme broşürleri ve Diyabet dergisi dağıtılacak. Bahariye Caddesi boyunca ağaçlara diyabeti simgeleyen mavi halkalar ve balonlar asılacak. Aynı gün Kadıköy Ayrılıkçeşme'de bulunan Tepe Nautilus AVM'de de diyabete dikkat çekerek benzer bir farkındalık etkinliği yapılacak.

Bu yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle Türk Diyabet Cemiyeti ve Kadıköy Belediyesi işbirliğinde iki ortak çalışma yapılıyor. Sahrayıcedid Sosyal Yaşam Evi sakinlerinin iki hafta boyunca açlık tokluk kan şekeri ölçüm ve takibi yapılarak, kan şekerini en iyi kontrol altında tutan diyabetli 3 kişi 12 Kasım 2015 tarihinde yapılacak küçük bir törenle Türk Diyabet Cemiyeti tarafından ödüllendirilecek ve şekerini ve diyabetini yönetemeyen 3 kişi de Türk Diyabet Cemiyeti'ne ait Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık Diyabet Hastanesi'nde ilave tetkiklerini yaptırabilecek. Yine Türk Diyabet Cemiyeti ve Kadıköy Belediyesi işbirliğinde 16-17-18 Kasım 2015 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi binasında halka yönelik genel şeker taraması yapılarak diyabet konusundaki farkındalık arttırılmaya çalışılacak.