Duygu Alan

Güneşin yüzünü göstermesi ile birlikte yaz mevsiminin öncelikli aksesuarı güneş gözlüklerinin satışları da arttı.

Gözlerin hem ultraviyole ışınlarından korunması hem de güneşli havaların keyfinin daha rahat bir şekilde çıkarılması için güneş gözlükleri olmazsa olmazlar arasında. Ancak her gözlük aynı sonucu vermiyor.

Şık bir aksesuar olmaktan öte önemi olan güneş gözlüklerinin muhakkak kaliteli olması gerekiyor. Ucuz, kalitesiz ve uygun olmayan gözlükler, göz sağlığına yarardan çok zarar getiriyor.

Güneş gözlükleri gözlükçüden alınmalı

Uzmanlar güneş gözlüğü satın alacak kişileri, bu gözlükleri muhakkak gözlükçüden almaları gerektiği konusunda uyardı.

Uzmanlara göre, gözlükçü dışında butiklerin yan reyonlarında veya olur olmaz yerlerde satılan güneş gözlükleri, ultraviyole ışınlarını ya da diğer ismiyle morötesi ışınların göze verebileceği hasarı önlemeye yetmiyor.

Uzmanlara göre, göz sağlığının korunması için güneş gözlüğünün ultraviyole filtreli, kaliteli, ışığı kıran kaplamalı, yüz yapısına uygun çerçeveli olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Küçük numaralı gözlüklerde reçete şart

Uzmanlar, halk arasında “dinlendirici gözlük” olarak bilinen küçük numaralı gözlüklerin ise doktor reçetesi ile muhakkak gözlükçüden alınması gerektiğini konusunda ısrar ediyor.

Uzmanlara göre, yakın okuma gözlükleri de reçeteye göre gözlükçülerden alınması gerekli ancak kişinin her iki gözünün numarasının aynı olması ve bunu bilmesi koşulu ile sadece acil durumlarda gözlükçü dışında bir yerden satın alınabilir.

Ancak hiç göz muayenesi olmadan bu yapılmamalıdır.

Atun: Güneş gözlüğü gözlükçüden alınmalıdır

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şerife Atun, güneşten yayılan ultraviyole ışıkların göz sağlığına zarar verdiğini dolayısıyla ultraviyole ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü takılmasının tavsiye edildiğini söyledi. Güneş gözlüğü seçilirken butiklerin yan reyonlarından vb olur olmaz yerlerde satılan gözlüklerin alınmaması gerektiğini belirten Dr. Şerife Atun, optiklerde satılan gözlüklerin belli özellikleri olan, standarda uygun, ultraviyole ışınlarını kesen gözlükler olduğunu bu nedenle güneş gözlüklerinin optiklerden alınması gerektiğini ifade etti.

“Çocuğun yaşına göre bir gözlük seçilmeli”

Çocuklarda gözlük seçiminin nasıl olması gerektiğini konusunda ise Atun, şunları söyledi: “Alerjik bünyeli çocuklarda güneş gözlüğü kullanmaları tavsiye edilmektedir ve çocuklar için de güneş gözlüğü muhakkak yine gözlükçüden alınmalıdır. Çocuğun yaşına göre bir gözlük seçilmesi önemlidir. Numaralı gözlüklerde de ise gayet tabii çocuk önce bir doktor muayenesinden geçirilmeli, gerekli gözlük reçete edilip, gözlükçüden alınmalıdır. Çocuklar, gözlükte hata olursa ifade edemediklerinden gözlükçüler bu gözlükleri hazırlarken daha titiz davranmaktadırlar.”

“Yakın okuma gözlükleri önemli”

 Dr. Atun, yakın okuma gözlüklerinin de reçeteye göre gözlükçülerden alınması gerektiğini ancak kişinin her iki gözünün numarasının aynı olması ve bunu bilmesi koşulu ile acil durumlarda gözlükçü dışında bir yerden satın alınabileceğini belirtti. Atun, “Her insanın her iki gözü standart değildir, aynı numarada olmaz. Dolayısıyla doktor muayenesinden geçip göz numaralarının belirlemesi, yakın gözlüğünün doktor reçetesine göre alınması gerekir. Yakını göremeyen biri göz doktoruna gidip muayene olduğunda okuması için gerekli olan gözlük reçete edilir. O reçete ile yakın okuma gözlüğü gözlükçüden satın alınır. Ancak eğer bir insan bunu yaptıysa ve iki gözünde numarası aynı ise o zaman hazır satılan gözlüklerden de acil durumlarda alabilir. Ancak hiç muayene olmayan biri bunu yapmamalıdır.

“Dinlendirici gözlük yoktur küçük numaralı gözlük vardır”

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Şerife Atun, halk arasında “Dinlendirici gözlük” olarak bilinen küçük numaralı gözlüklerin ise doktor reçetesi ile muhakkak gözlükçüden alınması gerektiğini kaydetti.

Sucuoğlu: Akıl karı değil

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, gözlükçü dışındaki yerlerde satılan güneş gözlüklerinin veya numaralı gözlüklerin satın alınıp kullanılmasının akıl karı bir iş olmadığını söyledi.

Göz muayenesi olmadan kişinin kendi kafasına göre satın alıp taktığı gözlüklerin, fayda yerine kötü sonuçlar verebileceğini kaydeden Sucuoğlu, “Sağlığın şakaya gelir tarafı yok. Doktor muayenesi olmadan ve olur olmaz yerlerden alınıp kullanılan gözlükler göz sağlığına çok ciddi zarar verir. Benim halkımızdan ricam gözlük almadan önce muhakkak bir göz doktoruna başvursunlar” dedi.