Uyurken solunumun durması olan uyku apnesi yüksek tansiyon, diyabet gibi çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Hatta tedavide geç kalınmış bazı vakalar ölümle bile sonuçlanabiliyor. 

Biyomedikal Mühendisi Sefa Zülfikar, yüksek lisans tezi için çalışırken, uyku apnesine yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi. 

Zülfikar, bu alanda çalışmasının nedenini, “Enstitüde hocalardan biri uyku apnesi hastasıydı. Ben de yüksek lisans tezimi yazabilmek için bu alanda çalışmalar yapmaya başladım. Geliştirdiğim aparat da okulumu bitirmemi sağladı ve daha sonra herkesde çalıştığını fark edince yaptığım testlerle birlikte ortaya bir buluş çıktı” şeklinde özetledi. 

28 yaşındaki Sefa Zülfikar'ın, hocasının hastalığından yola çıkarak, mezun olmak için başladığı proje ciddi bir aşamaya geldi. 

Özel bir hastane, uyku merkezini ona açtı. Aralarında babasının, aile dostlarının da bulunduğu denekler orada testten geçirildi. Deneylerde nefes durmasının büyük oranda azaldığı görüldü. 

Doktor Ceyda Kırışoğlu'na göre çalışma umut verici: “Önce tanı koyduk. Ardından hastalarımıza bu apereyle beraber tekrar bir çalışma yaptığımızda ciddi oranda bir fayda sağladığını gördük ki, bu oranların bizim cerrahide aldığımız başarı sonuçlarına benzer olduğunu söyleyebiliriz.” 

ÇENEYİ BİR ARADA TUTUYOR VE ÇÖKMELERİ ÖNLÜYOR

Projeyi İstanbul Teknik Üniversitesi Girişimcilik Merkezi destekliyor. İstanbul Sanayi Odası onu geleceğin genç sanayicisi seçti. Fikri geliştirmesi için para desteği verildi. 

Dr. Kırışlıoğlu, yöntemin işleyişini şöyle anlattı: “Basitçe bir emzik gibi ağza takılıyor. Ve bu çeneyi bir arada tuttuğundan dolayı gece yaşanan çökmeleri engelliyor. Bu sayede de uyku apnesindeki nefes durmalarını yaşamamış oluyorsunuz.” 

Sefa Zülfikar 3Z adını verdiği cihazı, kullanıma hazır hale getirmek ve gerekli izinleri almak için çalışmalarını sürdürüyor.