Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, bilhassa 35 yaş sonrası kadınlar için 6 süper besin önerisinde bulundu. Keçeci, 6 süper besin ve faydalarını şöyle açıkladı;

 Keçeci, 6 süper besin ve faydalarını şöyle açıkladı;

BROKOLİ

Özellikle ten sağlığı üzerinde oldukça fazla müspet etkisi olan brokoli, antioksidan sıfatı ile ten yenilenmesini hızlandırır ve yaşlanmayı geciktirir. Cildimizi esnek tutar, morarma ve çürümenin önüne geçer, kansere karşı korur. Akne oluşumunu önler, ten kuruluğunu azaltır. Bunun yanında mide ve bağırsak sistemimizin düzenlenmesinde de müspet etkileri vardır.

HAVUÇ

A vitamini içeriği de yüksek olarak bilinen havuç, hem sinir sistemi hem göz hem de cildimiz için oldukça mühim bir gıdadır. Cilde parlaklık verir, rutubet kazanmasını sağlar ve yenilenmesine yardımcı olur. Kabızlığa iyi gelir, kalp dostudur ve iltihabik hastalıklarda etkilidir. Kivi Kivi hem vücudu sevinç veren seratonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur hemde cildi güzellştirir ve besler, kolestrerol düşürücü ve tansiyon düşürücü etkileri bulunmaktadır. C vitamini içeriği yüksek olan kivinin içeriği hücre DNA sını korur, kan şekeri regülasyonuna yardımcıdır

D VİTAMİNİ İLE TAKVİYE EDİLMİŞ AZ YAĞLI SÜT VEYA PORTAKAL SUYU

Kadınların günde belirli miktarlarda D vitaminine ihtiyacı bulunuyor. Kalsiyumun kemiklere faydalı olabilmesi için barsaklardan emilmesi gerekiyor. D vitamini alımı kadınlarda kalsiyum kaybı nedeniyle kemik kırılmalarına kadar menfi sonuçlara yol açabilen osteoporozun yanı sıra şeker hastalığı, multipl skleroz (MS), göğüs, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar D vitaminin barsak ve yumurtalık kanserini önleme potansiyeli olduğunu ortaya koydu.

ÇİLEK VE BÖĞÜRTLEN

Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler aynı şarapta olduğu gibi anti kanserojen özelliklere sahip ve hücre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini içerirler. Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan mühim antioksidanlar arasındadır. C vitamini ve folik asit açısından çok varlıklı olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya karşı korunmasına da katkıda bulunuyorlar.

FASULYE

Kadınların haftada en az üç dört defa yemelerinde büyük fayda olan fasulye protein ve lif açısından da nihai derece varlıklı bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca kadınlık hormonlarının dengeli ve istikrarlı olmasına katkıda bulunuyor. Uluslararası kanser araştırmalarına yer veren International Journal of Cancer adlı bilimsel makale dergisi araştırmacıların fasulye türlerinin ve mercimeğin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğine dair bazı çalışmalar bulunduğunu duyuruyor.

DOMATES (DİĞER KIRMIZI MEYVELER: KARPUZ, KIRMIZI ÜZÜM, KAN PORTAKALI)

Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada üç - beş defa tüketmeleri tavsiye ediliyor. Güçlü bir antioksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan yeni araştırmalar mevcut.

DÜŞÜK YAĞLI YOĞURT

Henüz kanıtlanmamış olmakla beraber, haftada üç ila beş defa tüketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı yolunda görüşler mevcut. Ayrıca uzmanlar yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin (probiyotikler) adam sağlığına çok müspet etkileri bulunuyor. Barsakları ve sindirim sistemini düzenliyor, rahatlatıyor. Ayrıca kadınlarda mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini azaltıyor.

YAĞLI BALIKLAR

Haftada iki üç defa yenebilecek bu balıklarda en yararlı faktör Omega-3 yağ asitleridir. Somon, sardalye vb. gibi balık çeşitleri, hücre zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, mafsal ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyorlar.