Karın bölgesi yağlanması çok sayıda kişinin en çok karşılaştığı ve çözüm aradığı sorunlardan biri. Karın bölgesi iç organlara yakın olduğu için bu bölgedeki yağlanma daha fazla tehlike içeriyor. Yani göbek yağlanması sadece estetik açıdan sorun yaratmıyor, kalp hastalıkları, diyabet ve karaciğer yağlanması gibi hastalıklara yatkınlığın belirtisi olarak da kabul ediliyor. 

Vücuttaki yağlanma bölgesini çoğunlukla genetik yapının belirlediğini söyleyen Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, “Elma tipi dediğimiz vücut tipi (karın bölgesi yağlanması) genetik olarak yatkınlık ile ortaya çıkıyor” dedi. 

Ancak Şengel, beslenme alışkanlıklarının da göbekte yağ birikmesinde etkili olduğuna dikkat çekti, “Doymuş yağlardan oluşan hayvansal gıdalar, yağlı etler ve yağlı peynirler, tereyağı gibi besinlerden fazla tüketmek karın bölgesini yağlandırır. Ayrıca basit şeker içeren çikolata ve tatlı gibi besinleri sık tüketenler, insülin yüksekliğine bağlı olarak karın bölgesindeki yağlanmayı arttırıyor. Karın bölgesinin hareketsiz olması da yağlanmaya yatkın hale getiriyor” dedi.

HANGİ VÜCUT YAPISI GÖBEK YAĞLANMASINA DAHA YATKIN?

Elma tipi vücut yapısına sahip olanlar karın yağlanmasına daha yatkın. Şengel’in aktardığına göre, elma tipi vücut ince ve zayıf bacaklar buna zıt olarak yağlı bir karın görüntüsüne sahip. Bu noktada cinsiyet az da olsa önemli çünkü erkekler karın yağlanmasına daha yatkın. Genel olarak kas yapısı fazla olan erkeklerde en az hareket kabiliyeti olan karın bölgesi yağlanmaya meyilli. Kadınlar ise menopoz döneminde karın bölgesine yağ depolamaya başlıyor.

KARIN YAĞLARINDAN KURTULMAK İÇİN 10 ÖNERİ

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, göbek yağlarından korunmak ve düz bir karın sahibi olmak için önerilerini ise 10 başlık altında şöyle sıraladı: 

1. Basit şeker içeren tatlı, çikolata, beyaz ekmek gibi yiyeceklerden uzak durun, bu besinler insülin seviyesini yükseltir ve yağ olarak depolanır.
2. Tereyağı, yağlı etler, yağda kızartmalar ve yağlı süt ürünlerinden kısıtlı miktarda tüketin. Fazla tüketilirse kolesterolü yükselterek karın bölgesinde depolanmasına sebep olur.
3. Haftada 3-4 kez 1 saatlik yürüyüş yapmak kolesterolü düşürür ve karın bölgesinin yağlanmasını azaltır.
4. Hazır gıdalar tüketmeyin.
5. Şeker içeren asitli içecekler, soğuk şekerli çaylar yerine su için.
6. Karın kaslarını fiziksel hareketler ile çalıştırarak yağ yakımını destekleyin.
7. Öğün sayınızı artırarak metabolizmanızı hızlandırın. Bu, yağ yakımını hızlandıracak ve karın bölgesi yağlarını azaltacaktır.
8. Glisemik indeksi düşük besinler (kepekli ekmek, yoğurt, yulaf kepeği, bulgur gibi) tercih edin.
9. Alkollü içecek tüketiminiz varsa azaltın.
10. Fast food yiyeceklerden uzak durun ve lif içeriği yüksek besinler tüketin.