Yabanmersini, ılıman iklim kuşağına adapte olmuş bir botanik grubudur. Günümüzde ticari olarak yetiştirilmekte ve ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Taze olarak tüketildiği gibi kurusu ve yağından da yararlanılmaktadır. Aslında meyve gibi yenmesi pek mümkün olmayan yabanmersini, genel olarak ilaç ve şifa niyetine tüketilmektedir.

Mükemmel bir şifa kaynağı olan yabanmersini, şurubu ve çayı ile de pek çok derde deva olmaktadır. Aslında yabanmersinin faydaları öyle birkaç cümle ile anlatılamayacak kadar çoktur. Tam bir şifa kaynağı olmasının yanında dikkatli ve gerektiği kadar kullanmakta da yarar vardır.

1-Yabanmersini Çayı: Genel olarak yabanmersinin kurusundan yapılan çay, sabah ve akşam birer bardak içilmesi ile pek çok fayda sağlamaktadır. 1 bardak kaynamış suya 2 tatlı kaşığı kurutulmuş yabanmersini atılıp ağzı kapatılarak 15- 20 dakika kadar demlenmesi beklenir. Antioksidan içeren yabanmersini çayı, özellikle de göz sağlığı için oldukça faydalı bir içecektir. Ayrıca sindirim ve dolaşım sitemlerine de oldukça faydalar sağlaması nedeni ile her gün tüketilmesi iyi olan bir içecektir. Göze olan faydaları ise oldukça fazladır. Katarakt riskini ortadan kaldırmakta, göz iltihabı tedavisinde yardımcı olmakta ve göz sağlığını korumaktadır. Bunun yanında tansiyonu düşürmekte, ishale ve boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Gözlerin gece görüşleri üzerinde de olumlu etkileri bulunmakta, gözün, ışık değişimlerine çabuk adapte olmasını sağlamaktadır. Görme kaybını da önlemekte ve katarakt, göz kuruluğu ve enfeksiyonlara karşı koruyucu etki sağlamaktadır.

2-Kan Şekerini Düzenler: Tip2 diyabette insülin direnci ve metabolik sendromlarda düzensiz kan şekeri salgılanmaktadır. Bu durum için gerekli diyet programı ve ilaçlar kullanılsa da düzenli olarak yabanmersini tüketimi ile kan şekeri düzene girmekte ve daha regüle olarak salgılanmaktadır.

3-Beyin Sağlığı: Yabanmersini içerisinde A, B, C vitaminleri ve antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli vitamin ve mineraller barındırır. Bu önemli besin kaynağı, içeriğinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde de beyin ve sinir hücrelerine karşı koruyucu bir etki sağlamaktadır. Ayrıca öğrenme ve anlama kapasitesine de etki eden yabanmersini, özellikle de çocuklara düzenli olarak yedirildiğinde zekâ gelişimi sağlamaktadır.

4-Kalp: Lif oranı yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeni ile LDL kolesterol seviyesine düşürücü etki sağlayan yabanmersini, kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkiler bırakmaktadır. ENOS enzimi, kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir güce sahiptir. Bu nedenle de içerisinde ENOS enzimi bulunan yabanmersininden düzenli tüketenlerin kalp hastalığına yakalanma riskleri oldukça düşük olmaktadır.

5-Kanser: Doğada bulunan pek çok bitkisel ürün kanserle mücadelede insanlara yardımcı olmaktadır. Yabanmersini de pterostilben ve ellagic asit gibi içerikleri yardımı ile özellikle de kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı vücudu korumaktadır.

Yapraklarından meyvesine kadar pek çok çeşitli kullanıma sahip olan yabanmersini hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.