İşte yanlış klima kullanımının sebep olduğu hastalıklar :

*Kronik akciğer hastalığı

*Bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar

*Zatürre

*Sinüzit

*Bronşit

*Göz iltihabı

*Beyin iltihabı

Klimadan çıkan soğuk havanın doğrudan insana çarpması ile ciddi soğukalgınlıgının gelişebileceğini söyleyen Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, “Çok sıcaktan ve terliyken klimalı ortama geçmek, vücut ısısını birden bire düşürerek kas ağrılarına neden olabilir, bilinçsiz kullanılan klima özellikle kas romatizması ve kireçlenmesi olanları olumsuz etkiler” dedi.

Prof. Dr. Yorulmaz, Amerika'da yapılan araştırmalara göre, klimaların vücudu belirli bir ısıda tutmayı sağladıkları ve vücudun kendi ısı dengesini kurmasını engellediği için şişmanlığa yol açabildiğini ifade ederek, bunun yanında klimanın, kapalı mekanlarda hareketsiz biçimde daha uzun süre zaman geçirmeye yol açarak da şişmanlatabildiğini söyledi.

Klimaların önerilen aralıklarla bakımlarını yaptırmanın gerektiğini ifade eden Yorulmaz, klimanın neden olduğu rahatsızlıkları önlemek için ortamın havasının birden değil yavaş yavaş soğutulması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Yorulmaz, klimayı kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

“Klimalar, ortamı belirli zaman aralıklarında soğutmak için kullanılmalıdır. Dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima çalıştırılacak ortamda sıcaklığın aralıklarla 5'er derece düşürülmesinde fayda vardır. Vücut ani sıcak ve soğuk hava değişimlerine karşı kendini koruyamadığı için bu durum hastalanmayı kolaylaştırmaktadır.”

Klimadan çıkan havanın doğrudan insanların üzerine değil boş bir alana yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, uzun süre çalıştırılmamış klimaların, çalıştırıldığı ilk gün ve ilk saatlerde haznesinde mikrop birikmiş olması nedeniyle, dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. (Sözcü)