Yaşlanmayı geciktirmek veya yaşlanmayı durdurmak denilince karşımıza anti-aging kelimesi çıkıyor. Antiaging, “Yaşlılığa Karşı” olarak tercüme edilebilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ömür Tekeli, tüm dünyada anti-aging uygulamalarının multidisipliner bir yaklaşımla koruyucu hekimliğin önemli bir parçası haline geldiğini söylüyor. Genç ve ışıl ışıl bir cildi uzun süre koruyabilmenin yollarını Dr. Ömür Tekeliye sorduk.

ANTİ-AGİNG UYGULAMALARLA NE ELDE EDİLİYOR?

Anti-aging uygulamalarda amaç, cilt dokusunu ve bağ doku yapıtaşlarını yenilemek, hormonal dengesizlikleri erkek ve kadında ayrı ayrı ele alarak yeniden düzenlemek, cinsel gücü ve sağlığı artırmak, yaşlanma sonucu oluşabilecek hastalıklara karşı erken önlem alabilmeyi sağlama stratejileri oluşturmak. Ayrıca hedef, yaşlanma sonucu oluşabilecek hastalıkları önlemek, güç ve fonksiyon kaybını engellemek ve daha uzun süre sağlıklı, genç, pırıl pırıl bir cilde sahip olmayı sağlamaktır.

YAŞLANMAYA NEDEN OLAN ETKENLER NELERDİR?

Bilimsel çalışmalara göre yaşlanmaya neden olan iç ve dış etmenler şunlardır: Serbest radikallerin ortaya çıkması, glikasyon yani glikoza maruziyetin artması, hormonların azalması, sağlıksız ve hareketsiz yaşam, sigara, stres, uykusuzluk, sık alkol maruziyeti, sağlıksız beslenme. Buna karşı vücudun geliştirdiği savunma mekanizmaları ise şöyledir: Apoptozis, DNA onarımı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi. Bizim desteklerimiz ise güneşten koruyucular, topikal kişiye özel antioksidan kremler, egzersiz, iyi ve kaliteli yaşam koşulları, diyet, sağlıklı yaşam, anti-aging vitamin, mineral gibi besin takviyeleridir.

UYKU VE ŞEKER TÜKETİMİ CİLDİ NASIL YAŞLANDIRIYOR?

Hücre döngüsü ve hücresel savunma mekanizmaları uyku düzeniyle birebir ilişkilidir; cildin tonusu dahi uykusuz bir gecenin ardından yarı yarıya gerileyebiliyor. Şeker, kolajen ve elastik lifler için toksik özellik gösteriyor. Lifleri sertleştiriyor ve şekilsizleştiriyor. Bu da sıkı parlak görünümü gevşek ve dalgalı bir deri görünümü haline getiriyor.

CİLDİN İHTİYACI OLAN ETKEN MADDELER NELER?

Hücre döngüsü aktifleyiciler, cilde ihtiyacı olan etken maddelerdir. Yosun ekstresi bazlı ürünler içeriğindeki, mineral maddeler ve dermik nemlendiriciler sayesinde nem tutucu özellik gösterir.

ALGÜRONİK ASİT CİLDE NASIL ETKİ EDİYOR?

Yara iyileştirmek konusunda çok iyi bir etkinliği var. Bu molekül, ışık ve güneşin zararlı etkilerinden koruma mekanizmaları deri üzerinde uygulandığında cildin kendi savunma sistemine yardımcı oluyor. Hücre yenilenmesini artırarak ciltteki ince derin çizgilerin görünümünü azaltmaya, elastin sentezini tetikleyerek cilt elastikiyetini artırmaya, kontrolsüz melanin üretimini düzenleyerek, renk eşitsizliklerini gidermeye ve UV ışınlarından kaynaklanan cilt hasarlarını aza indirgemeye yardımcı oluyor.

Mikro yosun ve alguronık asit gibi iki güçlü etken maddeyi bir arada bulunduran algenist’in genius serisinin düzenli kullanımıyla ciltte ne tür faydalar sağlanabilir?

Düzenli kullanımla doğal büyüme faktörlerinin sağlıklı ve aktif döngüsünü artırarak, kolajen üretimine katkı sağlanmış oluyor. Hücre yenilenmesini artırarak ciltteki ince derin çizgilerin görünümünü azaltmaya, elastin sentezini artırarak, cilt elastikiyetini artırmaya, kontrolsüz melanin üretimini düzenleyerek, renk eşitsizliklerini gidermeye, UV ışınlarından kaynaklanan cilt hasarlarını aza indirgemeye yardımcı oluyor. Ayrıca serinin içeriğindeki mikroalg'ler cildin beslenmesine, güçlenmesine yardımcı oluyor ve cilde nem kazandırıyor. Derinin doğal savunma mekanizmalarının işleyişine katkılar sağlıyor.