Sağlık için sayısız faydası bulunan pek çok besin, gelin görün ki kimi kişilerde alerjik sorunlara yol açabiliyor. Hatta değil yemek, bulunduğu ortamı solumak bile yetiyor.

Besin alerjilerinin, yol açtığı şikayetler grip ve nezle sanılabildiği gibi, anaflatik şoka yol açarak ölüme bile neden olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Mergen Sağlam, en alerjen besinlere ve belirtilerine dikkat çekti.

Sağlık için sayısız faydası bulunan pek çok besin, içeriğindeki bileşenlerle kimi kişilerde alerjik sorunlara yol açabiliyor. Süt alerjisi yüzde 5 ile dünya genelinde çocuklarda en sık görülen alerji türü. Kahvaltıların olmazsa olmazı yumurta da hem çocuklarda hem de erişkinlerde sıkça alerjiye neden olan besinlerden biri. Yumurtanın hem sarısındaki hem de beyazındaki proteinler vücutta alerjiye neden olabiliyor.

Soya fasulyesi ve soya sosu gibi soya bazlı ürünler de alerjen etkilere sahipken ceviz, fındık ve badem üçlüsü ile kaju da alerjik bileşenleri ile dikkat çekiyor. Susam ve kabuklu deniz ürünlerinin yanı sıra somon, ton balığı, hamsi ve sardalye gibi balıklar ile çikolata da en sık alerjiye neden olan besinler arasında. Çikolatadaki alerjenler başta kakao olmak üzere kafein, süt, mısır, soya, fındık ve buğdaydan ileri gelebiliyor.

Besin alerjilerinin yol açtığı şikayetlerden burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırık, gözlerde yanma ve sulanma kişide soğuk algınlığı veya grip olduğu şeklinde bir düşünceye yol açabilirken, nefes darlığı, bulantı, karın ağrısı, hırıltılı solunum, morarma, mide ağrısı da ortaya çıkabiliyor.