Diyet mevsimi çoktan başladı. Belki hâlâ kış ve soğukla uğraşıyoruz ama birkaç hafta sonra nisan ayından itibaren güneşi görünce 'acil zayıflama' diyetleriyle herkes kendini yaza hazırlamaya çalışacak, biliyorum. Böyle zamanlarda ne gerekirse yaparım diyorsunuz ve çok sıkı diyetler ve çok sert sporlarla hızlıca çözmek istiyorsunuz ama bakın, hızlı ve ağır sporlar bize ne yapıyor? 

AĞIR SPORA DİKKAT!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, kışın sporu bırakarak kiloları almaya başlayanlara, hızlı zayıflama çalışmadan önce sağlıklı tavsiyelerde bulunuyor. Havaların ısınmasıyla hızlı kilo vermenin yöntemleri aranıyor. Bu yöntemler arasında kimileri için besin takviyeleri, sağlıksız haplar ve diyetlerin yanı sıra ağır ve bilinçsizce yapılan sporlar da yer alıyor. Birkaç ay egzersiz yapmayarak vücudu ısındırmadan, birden bire spora başlamak; ağır tempolu ve omurgaya yüklenecek şekilde, yanlış seçilmiş sporlar yapmak, bel ve boyun fıtıklarını tetikliyor. Omurgaya binen yük miktarını artıran sporlardan ise özellikle kaçınmak gerekiyor. Aşırı derecede fiziksel güç harcama, bel zorlanmasına ve omurgaya yük binmesine sebep oluyor. Sinirlerin omurgadan tüm vücuda yayılması sebebiyle beli zorlamak, sırt dışındaki bölgelerde de ağrıya zemin hazırlıyor. Kısa sürede zayıfladığınızda, ani değişen kilo da vücutta fıtığa sebep olabiliyor. İyi bir antrenör ve doğru beslenme programıyla sağlığınıza zarar vermeden forma girin!


SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİN

Doç. Dr. Çağatay Öztürk'e göre spor esnasında yapacağınız yanlış bir hareket, ciddi ve ameliyat riski taşıyacak problemlere yol açabiliyor. Ağır sporların yol açtığı küçük travmaların birikimi, bel fıtığı ve disk problemlerini tetiklediği için faset sendromuna dahi sebebiyet veriyor. Bel problemleri, bacakları hareket ettirirken zorlanma, bacaklarda uyuşma, karıncalanma, his kaybı yaşanmasına neden oluyor. Doç. Dr. Çağatay Öztürk, bahar aylarında zayıflamaya başlamadan önce herkesin, önce omurga da dahil, herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini, sonra sında ise sağlık durumuna göre bir beslenme programı uygulayarak antrenör eşliğinde bilinçli spor yapması gerektiğini belirtiyor.


Ben de danışanlarımdan görüyorum ki pilatesi hem uygulayanlar seviyor, hem de vücudumuz. Kasları sıkılaştıran ve toparlayan bu spor çok da vakit almıyor aslında. Ama mutlaka pilates konusunda uzman olan kişilerden alınması gerekiyor. Bu konuda özellikle spor eğitimi almış, hatta fizyoterpist ve pilates eğitmeni olan biriyle çalışırsanız sağlığınızı riske atmamış olursunuz.

Doç. Dr. Çağatay Öztürk, da omurga rahatsızlığı olsun olmasın kışın hamlayan vücudu en güzel esnetme ve fit kalma yönteminin pilates yapmak olduğunu vurguluyor. Vücudun doğru hızlandırılması, kasların eşit kullanımı ve yapılandırılması temel prensibiyle etkin sonuca ulaşmak için pilatesle birlikte yoga da fayda sağlıyor. Fıtık tedavisi olanlar ise doktor kontrollü olmak ve aşırı yüklenmemek kaydıyla rahatlıkla spor yapabiliyor.