Girne Belediyesi tarafından düzenlenen “15. Zeytin Festivali” kapsamında “1. Heykel Sempozyumu Atölye Çalışmaları” yapılıyor.

Girne Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, yurtdışından ülkeye gelen İspanyol Miguel Isla, İtalyan Antonella Tiezzo ve Adriano Ciarlo, Romen Nicolae Fleissig ve Gürcü İvane Tsiskadze isimli sanatçılar, Girne Amfi Tiyatro’da tonlarca ağırlıktaki “Limestone ve Muğla blok mermerleri” yontarak çalışma yapacak.

Çalışmalar sonunda ortaya çıkacak olan heykeller, kent merkezi ve köylerde uygun görülen noktalara yerleştirilecek.

Bu çerçevede yapılan çalışmaları Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Niğde Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı yerinde inceledi.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kardeş şehir oldukları Eskişehir ve Niğde Kemerhisar Belediye Başkanları ile 1. Heykel Sempozyumu Atölye Çalışmaları’nı yerinde incelediklerini söyledi.

Nidai Güngördü, Kuzey Kıbrıs ve Girne’nin heykel fakiri olduğuna dikkat çekerek, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen sempozyum sayesinde ülkede heykele karşı duyarlılık ve farkındalık yaratılacağına inandığını belirtti.

Güngördü, sanatçıların güzel eserler bırakıp ülkeden ayrılacağını ancak turistlerin ise eserlerin başında resim çekerek, bu güzellikleri ülkelerine götüreceğini kaydetti.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de, bu yıl kardeş şehir oldukları Girne’de heykel çalıştayında bulunmaktan dolayı büyük bir heyecan duyduğunu söyledi. Yılmaz Büyükerşen, bir ülkeye giden turistlerin mutlaka heykel ve anıtların önünde fotoğraf çektiklerini belirterek, anılarını ölümsüzleştirdiklerini ifade etti.

Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu ve Senfoni Orkestrası ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Girne Belediyesiyle işbirliği yapacağına dikkat çekerek, Girne’ye heykel, fotoğraf ve yağlı boya tablosu konusunda kalıcı eserlerin kazandırılacağını kaydetti.

Beytullah Kirazcı ise, tarihi bir kent olan Niğde Kemerhisar’da çok sayıda eski eser ve heykel bulunduğuna dikkat çekerek, bu nedenle bölgenin turist akınına uğradığını söyledi.

Kirazcı, Girne’nin de yakın zamanda heykellerle dolu bir kente dönüşeceğine işaret ederek, heykellerin kentlere prestij ve turist kazandırdığını sözlerine ekledi.