Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre 10 Ekim’de başlayan ve bugün sona erecek 13. Zeytin Festivali  kapsamında gerçekleştirilen seminer Girne Belediyesi Kültür Merkezi’nde yer aldı.

Seminerin açılış konuşmasını Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü yaptı.

Başkan Güngördü; salonda sunulan tüm bilgilerin bir kitapta toplanacağını belirterek, bilir kişiler tarafından yapılan sunumların geleceğe ışık tutacağını vurguladı.

ATAK

Seminerde ilk sunumu yapan Girne Belediyesi Ziraat Mühendisi Mehmet Atak ise ‘Antik Zeytin Ağaçlarının Alternatif Kullanımı’ ile ilgili slayt eşliğinde sunum yaptı.

Sunumda; Yaşlı Zeytin Ağaçlarının bulunmaz bir nimet olduğunu, verimden düşen veya yerinden sökülmek zorunda olunan ağaçların birer peyzaj bitkisi olarak kullanılabileceğini de belirtti.

EMİNEL

Ardından konuşan  Tarım Dairesi Girne Kaza Sorumlusu Ziraat Mühendisi Mehmet Eminel ise ‘KKTC Zeytinciliğinin Mevcut Durumu’ ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Eminel sunumunda; KKTC’nin mevcut zeytin potansiyelinden bahsetti ve iklim koşullarından dolayı son yıllarda rekoltenin düşük olduğunu anlattı.

ÖZDEN

Yakın Doğu Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç.Dr. Özge Özden ise ‘Zeytin Ağacının Kıbrıs İçin Önemi’ başlıklı bir sunum yaptı.

Özden; zeytinin Kıbrıs halkı üzerindeki kültürel etkileri ve yaşam tarzına, sosyal aile yapısına etkilerini anlattı.

ÇİLLİDAĞ

TARİŞ Genel Müdür Yardımcısı Işıl Çillidağ ise ‘ Zeytinyağında Farklılaşma Stratejileri ve Tariş Zeytinyağı Örneği’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Çillidağ sunumunda; Türkiye’de Zeytin Yapımı Üreticilerinin kooperatifleşmesi, Zeytin yapımının markalaşması ve ambalajın tüketiciler için önemine vurgu yaptı ve zeytinin pazarlanması konularında bilgiler aktardı.

ZENGİN

TARİŞ Kalite Kontrol ve Ar-Ge Müdürü Meltem Zengin ‘Natürel Zeytinyağının Duyusal Özellikleri ve Etki Eden Faktörler’ konulu sunumunda; Zeytinyağının paketlenmesi ve pazara sunulmasından önce kalite kontrolün ve duyusal özelliklerine göre zeytinyağının ayrılmasının önemini anlattı.