Başbakan Yardımcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, dünyaca ünlü Türk opera sanatçısı Leyla Gencer’in anısına düzenlenen etkinliğin ilk konseri bugün İstanbul’un en yeni opera sahnesi Leyla Gencer Opera ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

TÜRKSOY’a üye ülkeler; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye ile Rusya Federasyonu’ndan Altay, Başkurdistan, Gagavuz Yeri (Moldova), Hakas, Saha Yakut Tataristan ve Tiva’dan 15 opera sanatçısının sahne alacağı 17. TÜRKSOY Opera Günleri’nde KKTC’yi Kültür Dairesi koordinasyonuyla Opera Sanatçısı Soprano Laden İnce temsil ediyor.

Kültür Dairesi koordinasyonuyla dün İstanbul’a giden sanatçı Laden İnce, İstanbul konserinin ardından 17-26 Eylül tarihleri arasında sırasıyla, Bursa, Ayvalık, Bodrum, Marmaris, Ödemiş ve KKTC’de gerçekleştirilecek konserlerde KKTC’yi temsilen sahne alacak.

TÜRKSOY’un gelenekselleşmiş ve en köklü etkinliklerinden olan TÜRKSOY Opera Günleri’nin ilki 1994 yılında Girne’de yapıldı. Aralıksız 10 yıl üst üste düzenlenen etkinlik, 2003 yılında beş yıllık bir kesintiye uğradıktan sonra 2008 yılında yeniden sanatseverlerle buluştu.

İlk yıllarda sadece KKTC’de Girne Kalesi ile Bellapais Manastırı’nda gerçekleştirilen konserler, her geçen yıl artan ilgi nedeniyle Türkiye ayağı da eklenerek iki aşamalı olarak gerçekleştirilmeye başlandı.

Buna göre etkinliğin son konseri 26 Eylül Cuma akşamı Bellapais Manastırı’nda halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.