Alashia Terracotta Sanat Topluluğu’nun düzenlediği 3’üncü Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu, engelli çocukların da katılımıyla çok özel bir sergiye ev sahipliği yaptı. Kuzey Kıbrıs Turkcell’in de ana sponsorluğunda yer alan etkinlik kültürel miras ile engelli bilincini bir araya getirdi.

Engelli çocukların katılımı ile de üretilen eserler, Bedesten’de “Alashia (Kıbrıs) Yeniden Doğuyor” sergisinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Bedesten’deki seramik sergisinin açılışına Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Proje Sorumlusu Rauf Ersenal, Proje Kuratörü Ayhatun Ateşin, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış ile çok sayıda sanatçı, sanatsever ve davetli katıldı.

Proje ve sergi, Kıbrıs’tan yurt dışına çıkarılan sanat eserlerinin yeniden üretilmesini amaçlıyor.

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu--atolye-calismasi--(2).jpg

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu--atolye-calismasi--(4).jpg

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu--atolye-calismasi--(8).jpg

Engelli öğrenciler çamura dokundu

3’üncü Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in projesi kapsamında engelli öğrencileri de çamurla buluşturdu.

Gazimağusa İrfan Nadir, Güneşköy ve Girne 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezleri’nden sempozyuma katılan öğrenciler, ‘Engelliler Haftası’ nedeniyle seramik üretim deneyimine ortak oldu.

Engelli öğrencilerin ürettiği seramikler, Bedesten’deki sergide yer aldı.

Davetliler sergiyi hayranlıkla izledi. Proje Sorumlusu Rauf Ersanal ile Proje Küratörü Ayhatun Ateşin, ziyaretçilere proje ve eserler hakkında bilgi verdi.

Harmancı:  Düşünceleri engelsiz kılmak

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, bu önemli projeye Lefkoşa’da ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyledi.

“Kentin kent olması için sanat vazgeçilmezdir” diyen Harmancı şöyle konuştu:

“Bedesten gibi büyülü bir mekanda ülkemizden kaçırılan eserlerin replikalarını görmek ve sanatçıların eserlerini izlemek heyecan verici. Engelsiz bir yaşam içinde düşleri, düşünceleri engelsiz kılmak ve sanatı engelsiz yapmak önemli.”

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu--atolye-calismasi--(9).jpg

Ateşin:  Sanatla tüm engeller kalkar

Proje Küratörü Ayhatun Ateşin, “Alashia’nın uzantısında dünden bugüne bizler birer noktayız” diyerek,  Kıbrıs’tan kaçırılan eserlerin yeniden üretiminden büyük bir heyecan duyduklarını söyledi.

Bu proje ile ülkemizden kaçırılan eserlerin replikalarını da sergilediklerini anlatan Ateşin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanatla tüm engeller kalkar, iletişim ve sanat dili varsa mekanlar da daha düzgün kullanılır. Tüm farklar renktir. Sempozyumdaki açık atölyelerde özel eğitim alan çocuklarımız bizlerle oldu. Çocuklarımız çamura dokunarak kendilerini ifade etmeyi amaçlayıp ve büyük bir mutlulukla heykeller yaptılar. Katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.”

Ateşin, sergide Lefkoşa Belediye Başkanı'na katılım belgesi de takdim etti.

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu-acilisi-(10).jpg

Karaatmaca: Yeni bir farkındalık yaşadık

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca da Bedesten’in büyüleyici atmosferinde olağanüstü bir birlikteliğe tanıklık ettiklerini belirtti.

“Bu projeye destek olmaktan mutluluk duyuyoruz” diyen Karaatmaca, sempozyumun sanatla engelli bilincini pekiştirdiğini söyledi.

Sempozyumun kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara taşınması anlamında çok önemli olduğunu vurgulayan Aybars Karaatmaca, "Bizler çok önemli bu içeriğe, engelli duyarlılığını da katarak, projeyi geliştirmek istedik. Engelli çocuklarımızın buradaki heyecanını yaşamak çok etkileyici oldu. Engelli Haftası’nı sanatla birlikte kutladık, yeni bir farkındalık yaşadık” dedi.

“Destek varsa engel yok” sloganlarını tekrarlayan Aybars Karaatmaca, projeye emeği geçen tüm sanatçılara teşekkür etti.

Projede kimler yer aldı?

Projede şu sanatçılar yer aldı:

Kaan Canduran, Marir Cotellessa, Ali Asgar Çakmakçı, Emil Bejenaru, Jane Jermyn, Aykut Kızılok, Onur Fındık, Fehimeh Haydari, Funda Susamoğlu, Eda Taşlı, Gülgün Elitez, Şenay Buluğ, Mert Taşkın Demir, Maxim Delia, Şerif Akşit, Bahire Korol, Sinem Saydam, Hasan Saydam, Mimine Özdemirağ Yağlı, Nevin Neda Halis, Ayça Akarcan, Cevdet Alparslan, Şenol Özdevrim, Vedia Okutan Gaydeler, Erol Taşsöken, Hikmet Uluçam, Hakan Harper, Rauf Ersenal, Ayhatun Ateşin Sempozyuma Kuzey Kıbrıs Turkcell’in yanı sıra Başbakan Yardımcılığı, Vakıflar İdaresi, Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Golden Tulip Otel de destek verdi.

Sempozyum kapsamında Açık Atölyeler ise 18 ve 19 Mayıs tarihlerinde 11.00-19.00 saatleri arasında Bedesten’de sürecek.

18 Mayıs’ta yer alacak etkinlikte ise Hazar Kaba, Resmiye Almar Atun, Mümine Özdemirağ Yağlı ve Rauf Ersenal sunum yapacak.

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu-acilisi-(7).jpg

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu-acilisi-(8).jpg

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu-acilisi-(11).jpg

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu-acilisi-(13).jpg

3.-uluslararasi-akdeniz-pismis-toprak-sempozyumu-acilisi-(14).jpg