Lefkoşa Folklor Derneği (Folk-Der) ile Kontea Mirası Derneği tarafından yürütülen iki toplumlu “Kıbrıs’ın Somut Olmayan Kültürel Mirası” projesinin sonuçlarını içeren “Kıbrıs’ın Somut Olmayan Kültürel Mirasını Araştırırken Birbirimizi Tanımak” adlı kitabı ve müzik CD’si ile “Karşılama” belgeseli tanıtıldı.

Lefkoşa’da Ledra Palace’taki Dayanışma Evi’nde dün akşam yer alan etkinlikte, Avrupa Birliği Kıbrıslı Sivil Toplum Harekette IV programı tarafından desteklenen proje çalışmalarını anlatan “Karşılama” belgeseli de gösterildi.

Proje Koordinatörü Ebru Deniz Tekman’ın sunuşuyla başlayan tanıtım etkinliğinde, AB Program Destek Ofisi Başkanı Michella Foresti ve Folk-Der Başkanı Ali Katipoğlu konuşma yaparak, 2 buçuk yıldır devam eden projeyle ilgili bilgi verdi ve yapılan işin önemini anlattı.

Daha sonra projenin alan araştırması sırasındaki görüntülerden ve iki derneğin yetkilileri ve dansçılarıyla yapılan röportajlardan oluşan Uygar Erdim’in yönetmenliğinde hazırlanan “Karşılama” adlı 40 dakikalık belgesel gösterildi.

3 dilli belgeselin önümüzdeki hafta Youtube’a da yükleneceği belirtildi.

Dayanışma Evi’ndeki etkinlikte, Lefkoşa Folklor Derneği yönetim kurulu üyelerinin hazırladığı Kıbrıs’a özgü yiyeceklerin sunulduğu kokteyl de verildi.

Etkinlikte daha sonra, araştırmalara katkıda bulunan Kıbrıs halk müziği icracıları konser verdi; danslardan örnekler sunuldu.

Son aşamasına yaklaşılan “Kıbrıs’ın Somut Olmayan Kültürel Mirası” projesi kapsamında Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’ta 8’er olmak üzere toplam 16 köyde müzik ve halk dansları araştırmaları yapıldı. Alan araştırması süresince, yapılan ziyaretlerde, somut olmayan kültürel miras öğelerinden olan şarkılar, halk dansları figürleri, atışma, mani ve toplumdaki geleneklerle ilgili bilgiler toplandı. Kültürel mirasın korunması ve tanıtılması konusunda farkındalığı artırmaya yönelik kampanyalar da içeren projede, her iki toplumdan müzik ve halk dansları uzmanlarından oluşan bir ekip çalıştı.

16 köydeki araştırmanın sonuçlarını içeren “Kıbrıs’ın Somut Olmayan Mirasını Araştırırken Birbirimizi Tanımak” adlı kitabı, Engül Atamert ile Elli Michael hazırladı. Kitapta, Kıbrıslı Türklerde ve Kıbrıslı Rumlarda müzik ve dans geleneği ile sözlü gelenekler yanında biyografiler ile parça listesi ve CD yer alıyor.

1480153021.jpg

1480153193.jpg