“Çocuklar Dünyayı Çiziyor” adlı albümde eserleri yer alan ve resimleri seçmelere katılan öğrenciler için hazırlanan katılım sertifikaları ve albümler, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz’ün de katıldığı etkinlikte çocuklara dağıtıldı.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı’nda yer alan etkinlikte, Bakan Menteş Gündüz, Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Duisen Kasseinov birer konuşma yaptı.

TÜRKSOY’a üye ülkelerde ve Türk dili konuşan toplumlar arasında dayanışma kurmak, kültür ve gelenekleri paylaşmak amacıyla 2013 yılında gerçekleştirilen “Çocuklar Dünyayı Çiziyor” adlı proje, TÜRKSOY, UNESCO, Kazakistan Cumhuriyeti UNESCO ve ISESCO İşleri Ulusal Komisyonu ve UNESCO Kulüpleri Kazak Ulusal Federasyonu tarafından organize edilmişti. 

"Çocuklar Dünyayı Çiziyor” adlı albümde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni temsilen gönderilen 3-13 yaş grubunda 29 öğrencinin 31 resim çalışması yer aldı.

Söz konusu resim albümü seçmelerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Kültür Dairesi aracılığıyla gönderilen, çeşitli sanat okulu ve atölyelerde eğitim alan 82 öğrencinin eserleri arasından 31 tanesi seçildi.

KASSEİNOV

Etkinlikte konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Duisen Kasseinov, TÜRKSOY’un Türk dili konuşan halkların kültür ve sanatlarını tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak yönünde çalışmalar sürdürdüğünü söyledi.

“Çocuklar Dünyayı Çiziyor” adlı projede, çocuklar tarafından yapılan eserlerin, çocukların nasıl bir dünya görmek istediklerini anlattığına dikkat çeken Kasseinov, çocukların yaptıkları çalışmanın önemine dikkat çekti.

Her çocuğun bir yeteneği olduğunu, ancak önemli olanın aileler ve öğretmenler tarafından bu yeteneklerinin ortaya çıkarılması olduğunu ifade eden Kasseinov, her çocuğa dikkatli bakarak, farklı ilgi alanlarını keşfetmenin önemli olduğunu kaydetti.

Küçük ressamların, büyük dünyalarını yansıttıkları resimlerin her türlü övgü ve takdire değer olduğunu belirten Kasseinov, çocuk gözüyle verilmeye çalışılan mesajların iyi anlaşılması ve geleceği şekillendirecek çocukların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çok değerli çalışmada emeği geçen herkese teşekkür eden Kasseinov, çocukları başarılarından dolayı kutladı.

TUNÇALP

Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp da, emeği geçen herkese teşekkür ederek, dün ellerine ulaşan kataloğu incelerken, gençler ve çocukların yaptığı resimlerden gurur ve mutluluk duyduğunu kaydetti.

Hep birlikte el verilmesi halinde, nice güzel başarıların elde edileceğine inanç belirten Tunçalp, TURKSOY’un bundan sonra da gerçekleştireceği tüm projelere açık olduklarını vurguladı.

GÜNDÜZ

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz de, etkinliğin önemine dikkat çekerek, etkinliğe katkı koyan herkese teşekkür etti.

Çocukların yaptığı eserin önemine dikkat çeken Gündüz, bu eserin ambargoları delecek kadar güçlü olduğuna inanç belirtti.

Gündüz, “Kültür bir kanattır, teknoloji de bir kanattır. Bu iki kanadı kullanan ülkeler uçarlar. Aksi takdirde tavuk gibi yaşarlar. Önlerine koyulan buğdayı yerken, arkalarından alınan yumurtayı fark etmezler. Dolayısıyla biz şimdi kültürümüzü hayata geçirdik, teknolojimizi de bundan bir süre önce çalıştay yapıldı. Bu iki kanadı biz birlikle uçuruyorsak, uçacağımıza inanıyorum” dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Kasseinov ile tanışmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Gündüz, bu tür etkinliklerin devam etmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmalar sonrasında katkı koyan öğretmenlere “Çocuklar Dünyayı Çiziyor” adlı albüm takdim edildi. Daha sonra da albümde eseri yer alan öğrencilere sertifika ve albümleri takdim edildi. Etkinlikte, albüm için resim gönderen diğer çocuklara da sertifika verildi.

ALBÜMDE ESERLERİ YER ALAN ÇOCUKLAR

Albümde eserleri yer alan çocukların isimleri şöyle:

Ayten Bayramlar ve Merve Kalfaoğlu’nun ikişer resim çalışmasının yer aldığı albümde, 3-6 yaş grubunda Seval Bladanlı, Şan Salih Tanul, Sıla Tokar, Ezgi Esenel, Deniz Birol, Enis Enısız, Uzay Alkan, Alp Ozankaya, Azra Ozankaya, Ayten Bayramlar, Emine Özlem Güven, Selin Onal, Bora Şekeroğlu, Neslişah Özoğul, Erk Sarı, Lal Fem Erdenay, Reşat Harmandağlı, Damla Sarı ve Kayra Nasiboğlu’nun; 7-8 yaş grubunda Bade Onuray, Seher Kızartıcı, Ege Ateşin, Nevin Özler, Sude Şener ve Yusuf Deniz Dallı’nın; 9-10 yaş grubunda Su Taşkın Yaradanakul, Arda Öksüz ile Merve Kalfaoğlu’nun; 11-13 yaş grubunda da Sadık Boral’ın resim çalışmaları yer aldı.

UNESCO’nun himayelerinde, Kazakistan UNESCO Kulübü Ulusal Federasyonu katılımları ve A. Kasteyev UNESCO Kulübü Almatı Sanat ve Tasarım Okulu tarafından derlenen albümde, KKTC’nin yanı sıra, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Altay (RF), Başkurdistan (RF), Gagavuz Yeri (Moldova), Saha (Yakut) (RF) ve Tataristan’dan (RF) gönderilen resimler yer aldı. Seçmelerin finaline katılmak üzere 2000’i aşkın resim ulaştırılan Çocuklar Dünyayı Çiziyor albümünde, yapılan seçmeler sonucunda belirlenen en iyi 500 çalışmaya yer verildi.

1433510665.jpg

1433510720.jpg

1433510760.jpg