Lefkoşa Belediye Orkestrası, Doğu Akadeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) konser vermeye hazırlanıyor. 14 Ekim 2015, Çarsamba günü Rauf Raif Denktaş Kütür ve Kongre Sarayı’nda, saat 20:00’de yer alacak olan konser ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Oskay Hoca yönetiminde gerçekleştirilecek olan  konserde, konuk solist opera sanatçısı soprano Laden İnce yer alacak. Konser süresince Gluck, Schubert, Puccini, Tchaikowsky, Mascagni, Offenbach, Mendelssohn, Belevi, Bellini ve J.Strauss'tan seçkin eserler icra edilecek. Halka açık olarak gerçekleştirilecek olan konser tüm sanatseverleri bekliyor.

Laden İnce Kimdir?

1986 yılında KKTC’de dünyaya geldi. İlk şan derslerini Yıldan Birand’tan aldı. 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, Opera-Şan bölümünü kazanarak ilk konservatuvar yıllarını Ankara’da geçirdi. Daha sonra, dünyanın en iyi konservatuvarlarından biri olarak kabul edilen İngiltere’nin Manchester kentindeki Royal Northern College of Music –RNCM-‘i (Kraliyet Müzik Okulu) kazandı. Giriş yetenek sınavlarında İnce ayrıca RNCM’den “olağanüstü yetenek ve potansiyel” ödülüne layık bulundu. İngiltere’deki eğitimi boyunca bir yıl süreyle Erasmus öğrencisi seçilerek İtalya’daki Verona Konservatuvarı’nda okudu. Daha sonra İngiltere’ye dönerek RNCM’den üstün başarı ile mezun oldu (2012). Ardından, İsviçre’nin Lugano Konservatuvarı’nda burslu olarak “Sahne Performansı ve Yorumlama” üzerine yüksek lisans yaptı (2013). İnce ayrıca, yüksek lisansı boyunca İsviçre’de özel bir ansambl’da solist soprano olarak çalıştı.

Resmi kayıtlara göre İnce, şuana dek Avrupa’da eğitim almış ilk ve tek solist opera sanatçımızdır. İnce mezuniyetinin ardından Freelance Opera Sanatçısı-Soprano olarak aktif olmaya başladı. Bugüne dek KKTC, Türkiye, İngiltere, İsviçre, İtalya, Almanya, Avusturya, Fransa ve Polonya’da pek çok sayıda konserlerde yer almış ve özellikle solist soprano olarak görev yapmıştır. İnce, bugüne dek Peter Wilson (Scottish Opera) Monica Trini (Teatro alla Scala), İldiko Raimondi (Viyana Opera), Martha Sharp (Universität Mozarteum) ve Prof. Jeanette Favaro-Reuter (Leipzig HMT) ile çalışma fırsatı bulmuştur.

İnce, yaz 2014 döneminde yüzlerce uluslararası başvuru arasında ilk 4’e girerek Almanya’daki Lyric Opera Studio Weimar’da Windsor’un Şen Kadınları operasında baş rol Frau Fluth karakterini oynamıştır. İnce, İngiltere’de RNCM Opera Orkestrası, İtalya’da Antik Enstrümanlar Orkestrası vs. gibi çeşitli konservatuvar orkestraları yanı sıra solist olarak şimdiye kadar Türkiye’de İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası; Almanya’da Thüringer Senfoni Orkestrası ve Capriccio Fridericiana oda orkestrası ile konserlerde yer almıştır. Alman oda orkestrası kurucusu ve baş kemancısı Hubert Heitz, İnce’den “Müthiş bir ses” olarak bahsetmiştir. İnce, bu oda orkestrası eşliğinde solist soprano olarak sırası ile Girne, Karlsruhe, Strasbourg ve Stuttgart’ta konserler vermiştir.

İnce, yaz 2015 döneminde, Almanya’da yoğun bir Opera-Şan akademisinde toplam 8 konserde yer almıştır. Akademinin ardından, İnce resital vermek üzere Polonya’nın başkenti Varşova’ya davet edilmiştir. İnce’nin Kıbrıs şarkılarına da yer verdiği, resital büyük beğeni ile karşılanmıştır.

İnce, yürekten sevgi ve tutku ile bağlı olduğu mesleğinin sanatsal kariyerini Avrupa’nın yanı sıra kendi doğup büyüdüğü yer olan KKTC’de de devam etmeyi diliyor ve, uzun yıllar büyük emekler ve özveriler sonucunda aldığı dünya standartlarındaki eğitimini değerlendirerek KKTC’yi en profesyonel şekilde uluslararası arenada temsil etmeyi hedefliyor.