Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörlüğü, resim, heykel, fotoğraf gibi sanat dallarında sanat eserleri koleksiyonu oluşturmak üzere bir proje başlattı. “Doğu Akdeniz Üniversitesi Sanat Eserleri Koleksiyonu” adını taşıyan projenin ilk adımını atmak için 2 Haziran 2016 Perşembe günü, saat 11:30’da, DAÜ Rektörlüğü’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıda eserleriyle koleksiyona ilk katkıda bulunan Kıbrıslı Türk sanatçı İsmet Tatar, Dr. Arif Albayrak, Gönen Atakol ve Zehra Şonya arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Proje ile özellikle Kıbrıslı Türk sanatçıların eserlerini toplamak, korumak ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenleyerek bu eserlerin ve sanatçılarının tanıtımına katkıda bulunmak amaçlanıyor. Başka bir deyişle, proje ile Kuzey Kıbrıs’ın sanat yoluyla bütün dünyaya sesini duyurmasına aracılık etmek hedeflenmektedir.

Gerçekleştirilen toplantı sırasında konuşan DAÜ Yönetsel ve Teknik İşler’den Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Özer, sanatın üniversiteler tarafından geliştirmesi gereken bir alan olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Özer, DAÜ Sanat Eserleri Koleksiyonu’nun Üniversitenin Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ – KAM) tarafından yürütüleceğine dikkat çekerek sanatın gelişimine katkı sağlamak adına koleksiyona giren sanat eserlerini ve sanatçıları tanıtmak üzere sergiler açılacağını, sanatçıları tanıtan basılı ve görsel yayınlar yapılacağını, konferanslar ve söyleşiler gerçekleştirileceğinin de altını çizdi.  Projenin en kısa zamanda istenilen hedefe ulaşmasını temenni eden Prof. Dr. Özer, Sanat Eserleri Koleksiyonu projesinin temelinde sanat müzesi oluşturmak olduğunun da altını çizdi.

DAÜ-KAM Başkanı Prof. Dr. Naciye Doratlı projeden gurur ve onur duyduklarını belirterek merkezin ulaşmak istediği önemli noktalardan birinin bugün başladığını dile getirdi. Değerli sanatçılardan alınacak olan eserlerle çağdaş bir müze oluşturulacak olmasından son derece memnun olduklarının altını çizdi.  

Sanatçılar adına konuşma yapan Dr. Albayrak ise projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek ülkedeki sanat koleksiyonu açısından bugün ilk adımın atıldığını aktardı. Dr. Albayrak, Kıbrıslı Türk sanatçıların yanı sıra yabancı sanatçıların da eserlerinin koleksiyonda yer almasının önemli olabileceğini düşündüğünü de dile getirdi. DAÜ’nün diğer üniversitelere örnek teşkil etmesi temennisinde bulunan Dr. Albayrak, herkese teşekkürlerini iletti.

Toplantı sırasında sanatçılar üniversite çatısı altında böylesi anlamlı bir projede yer almaktan son derece memnun olduklarını dile getirerek projede istenilen hedefe en kısa zamanda ulaşılmasını arzuladıklarını da bildirdiler. İmzalanan protokollerin ardından Prof. Dr. Özer, katkılarından dolayı sanatçılara teşekkür plaketi takdim etti. 

dsc_7739.jpg

dsc_7751.jpg