Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, tanıtım etkinliği Leymosun Kültür Evi’nde gerçekleştirildi.

GÜNGÖRDÜ

Etkinlikte konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Doktor Ayten Salih Berkalp’in, sporcu kimliği, Kıbrıs Türk mücadele tarihindeki yeri ve bürokrat olarak sağlık alanında verdiği hizmetlerle toplumun efsane isimlerinden biri olduğunu vurguladı.

Güngördü, Berkalp’in yaşamının kaleme alınarak gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayan gazeteci–yazar Ahmet Tolgay ile kitabı yayınlayan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ne teşekkür etti.

Güngördü, Girne Belediyesi olarak,  topluma mal olmuş efsane isimlerin sahiplenilmesi yönünde yapılacak her türlü çalışmaya katkı koymaya hazır olduklarını da ifade etti.

BESİM

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim,  bir süreden beridir, bir vefa çalışması olarak, topluma mal olmuş meslektaşlarının yaşamlarını kitaplaştırmaya başladıklarını belirterek, bu kapsamda Doktor Kaya Bekiroğlu kitabını çıkardıklarını, Doktor Aydın Sennaroğlu ve Doktor Burhan Nalbantoğlu’nun kitaplarının ise yakında okuyucuyla buluşacağını belirtti.

Toplumların geçmişini iyi bilmesinin önemine vurgu yapan Besim, Kıbrıs Türk toplumunun, geleceğe nasıl yürüyeceğini geçmişini çok iyi bilerek karar vermesi gerektiğini kaydetti.

Besim, Doktor Ayten Salih Berkalp’in, Kıbrıslı Türk tıp camiasının, Kıbrıs Türk mücadele tarihinin yaşayan efsanelerinden biri olduğunu belirtti.

TOLGAY

Doktor Ayten’in Romanı’nın yazarı gazeteci -yazar Ahmet Tolgay da, Kıbrıslı Türk tıp camiasının ilk anestezi uzmanlarından da biri olan Doktor Ayten Berkalp’ın, sanatta, sporda, hekimlikte, halkının varoluş mücadelesinde, bürokraside, sosyal yaşamda önemli izler bıraktığını vurguladı.

Ayten Berkalp gibi bir efsanenin anıları ve yaşam öyküsünü yazmanın her yazara kısmet olmayacağını dile getiren Tolgay, kendisine bu yaşam öyküsünü kaleme alma fırsatı veren Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Doktor Ayten Berkalp’e teşekkür etti.

Berkalp’in 80 yıllık yaşam öyküsünün yer aldığı kitabın, Kıbrıs Türk mücadele tarihi, sosyal, sportif kültürel yaşam, tıp tarihi ve KKTC’nin kuruluşuna kadar birçok olaya ışık tuttuğunu dile getiren Tolgay, Berkalp’in anılarında toplumda bu mücadele içinde kendisiyle birlikte yer alan birçok insanı da toplumun hafızasına getirdiğini söyledi.

BERKALP

Doktor Ayten Berkalp da, anılarının yer aldığı kitabı hayata geçiren Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ne, kaleme alan Ahmet Tolgay’a ve Leymosun Kültür Evinde bir tanıtım gecesi düzenleyen Girne Belediyesi’ne teşekkürlerini sundu.

Katılımcılarla kitaptan ve yaşamından bazı kesitler paylaşan Berkalp, bir efsane olarak anılmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Kıbrıs sorununun bir gün çözüleceğini, ileride Kıbrıslı Türklerle Rumların yan yana ve hatta iç içe yaşamak durumunda kalabileceğini dile getiren Berkalp, “Gençlerin mutlaka bu olayları bilmesini istiyorum. Sadece bilsinler. Bizim neler çektiğimizi bilsinler ki, yarın onlar da çocukları da aynı şeyleri yaşamasınlar” diye konuştu.