Bu yıl 67.'si düzenlenen dünyanın en büyük kitap fuarı "Frankfurt Kitap Fuarı', kapılarını kitapseverlere açtı. Türkiye fuara 250 yayıncı ile temsil ediliyor.

Almanya'nın Frankfurt kenti dünyanın 10 ayrı ülkesinde 7 bin 100 yayıncıyı bir araya getirdi. Bu yıl 67.si düzenlenen ve dünyanın en büyük fuarı olan Frankfurt kitap fuarının bu yılkı konuk ülke Endonezya oldu. 14-18 Ekim tarihleri arasında açık kalacak olan fuarı 270 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Türkiye fuarı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesini oluşturan Basın Yayın Birliği ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin ortaklaşa etkinliği ile katıldı. 92 metrekaresi çocuk yayıncıları için olmak üzere toplam 368 metrekarelik bir alandan oluşacak Türkiye Ulusal stantlarında Türk yayın dünyasının seçkin eserlerinden oluşan yaklaşık 3.000 kitap ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Fuar boyunca kitabın geleceği elektronik yayıncılık eğitim sistemlerinin dijitalleşmesi gibi 4 bin ayrı etkinlik düzenlenecek.

Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün fuarla ilgi olarak yaptığı açıklama da Türkiye'deki basılan eser sayısında büyük bir artışın olduğunu belirterek, "Türk yayıncıların dünya standartlarında çalışmalara imza attıklarını söyledi. Üstün, "Türkiye'de her yıl 52 bin yeni başlıklı eser çıkmaktadır. Geçen yıl yayınlanan eser sayısı 640 milyon civarında. Buna milli eğitimin rakamları dâhil. Milli Eğitim Bakanlığının 240 milyon rakamını çıkardığımızda Türk yayıncılar geçen yıl 400 milyon eser basmıştır ve bu rakamda kişi başına 8 kitap gibi bir rakama denk geliyor. Sektörümüz hızlı ilerliyor. 2008 yılında 800 milyon dolar iş hacmi olan sektör şuanda 2,5 milyar seviyelerinde.

Muzaffer Albayrak tarafından hazırlanan Ayrıca Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı anısına, 15 ülkede 8 farklı dilde kaleme alınmış 150 kadar kitabın yer aldığı Çanakkale Kitapları Sergisi fuar boyunca ulusal standımızda ziyaretçilere açık olacaktır" dedi.

DİJİTAL YAYINCILIĞA AYAK UYDURACK

Kitabın fiziki yapısının tartışıldığı fuarda Türkiye elektronik veya dijital kitap olarak tabir edilen eserler konusunda dünyanın gerisinde kaldığını belirten Basın yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, "Dijital kitaplar konusunda dünyanın biraz gerisindeyiz. 1987 yılına kadar kaç kitabımızın olduğunu bilmiyoruz. Şu anda İSBN numarasına sahip 400 bin eserimiz bulunuyor. Bunların 10 bini dijital olarak piyasalarda yerini aldı. ISBN sayesinde eser sayımızı da öğrenmiş olduk. 2018 yılına kadar eserlerimizin yüzde 30'luk bölümünü elektronik hale getirmenin gayreti içerisindeyiz" diyerek Türkiye'nin hedefini ortaya koydu.

Ulusal Komite tarafından hazırlanan program çerçevesinde yazarlarımız İskender Pala, Erhan Afyoncu, Muzaffer Albayrak, Kemalettin Kuzucu ve Selin Kutucular'ın katılacağı toplam 5 etkinlik düzenlenecek.

Dünyanın en büyük kitap fuarı açıldı

Dünyanın en büyük kitap fuarı açıldı

Dünyanın en büyük kitap fuarı açıldı