Türkiye’de 1972 yılında idam edilen öğrenci hareketi liderlerinden Deniz Gezmiş’in kardeşi Hamdi Gezmiş, “Abim Deniz” kitabıyla dün akşam Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı’nın konuğu olarak sohbet toplantısına ve imza etkinliğine katıldı.

Deniz Gezmiş’in daha önce yayımlanmamış fotoğraf ve mektuplarına da yer verilen kitabın hazırlanış sürecini ve anılarını paylaşan Hamdi Gezmiş, “Ölmek iyi bir şey değil. Deniz abim de ölmek istemezdi ama şartlar öyle sürükledi. Demokratik talepleri başka türlü karşılansaydı, yaşananlardan dersler çıkarılsaydı böyle olmazdı” diye konuştu.

“YAŞASAYDI BUGÜN DE DEVRİMCİ OLURDU”

“Deniz abim yaşasaydı bugün de devrimci olurdu” diyen Gezmiş, Deniz Gezmiş’in, eylemde sert ama insan ve hayvan sevgisiyle, şakacılığıyla, esprileriyle bilinen bir insan olduğunu ve kendilerine kalan en büyük mirasın da bu olduğunu söyledi.

KTEV Başkanı Mustafa Özgü, Kalkınma Bankası konferans salonundaki etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, vakıf bünyesindeki Doku Kitap’ın bundan böyle belli aralıklarla yazarları konuk edeceğini söyledi.

Rahatsızlığı nedeniyle etkinliğe katılamayan kitabın yazarı Can Dündar ise etkinliğe mesaj gönderdi.

Moderatörlüğünü Ali Dayıoğlu’nun yaptığı sohbet toplantısında konuşan ve soruları yanıtlayan Hamdi Gezmiş, abisinin mektuplarını, kitaplarını sakladığını, abisinin bir efsane olarak kalmasını istediğini ve önceleri bunları yayımlamayı düşünmediğini ancak 2000 yılında babalarının ölümünden sonra farklı düşünmeye başladığını ve Can Dündar’la ortak bir çalışmayla kitabın ortaya çıktığını anlattı.

Hamdi Gezmiş, tüm ailenin kitap için çalıştığını, eksik ve yanlışların düzeltildiğini ve olayların kronolojik sıraya konulduğunu belirterek, kitapta objektif olduklarını ve bir şey saklamadıklarını söyledi.

“Gençlere önerim bugünden yazmaya başlasınlar. Benim belki de bu kitaptakinin 10 katı anım vardı ama tam hatırlayamadıklarıma kitapta yer vermedik” diyen Gezmiş, abisinin de kendisine her zaman “oku, bilim adamı ol” telkini yaptığını belirtti.

“TALEPLERİ BAŞKA TÜRLÜ KARŞILANSA....”

Hamdi Gezmiş, bir soruyu yanıtlarken “Ölmek iyi bir şey değil. Deniz abim de ölmek istemezdi ama şartlar öyle sürükledi. Demokratik talepleri başka türlü karşılansa, dersler çıkarılsa böyle olmazdı” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK SORUN ÖRGÜTSÜZLÜK”

Avrupa ülkelerinde 68 kuşağının bugün milletvekili ve bakan gibi önemli mevkilere geldiğini ama Türkiye’de bu insanları ezme yoluna gidildiğini belirten Gezmiş, yaşananlardan sonra 1970-80 yıllarında lider özelliğinde insan kalmadığını, 1980’den sonra örgütlenmenin de gerilediğini, şu anda da Türkiye’de sendikacılık kalmadığını söyledi. Hamdi Gezmiş, “Türkiye’deki en büyük sorun örgütsüzlük” ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine Hamdi Gezmiş, “Deniz abim yaşasaydı, yine devrimci olurdu. Hangi partide olurdu bilemem ama düzen partilerinin içinde olmazdı” dedi.

Deniz Gezmiş’in hayalinin “bağımsızlık” olduğunu ve Türkiye’nin tam bağımsızlığı için elinden geleni yaptığını söyleyen Hamdi Gezmiş, babalarının her zaman Deniz Gezmiş’in aşırı yurt ve insan sevgisinin kurbanı olduğunu söylediğini aktardı.

Gezmiş, abisi ve iki arkadaşının idamının engellenmesi için o dönem İsmet İnönü’nün bireysel çabaları olduğunu ancak CHP’de birçok milletvekilinin kabul oyu kullandığını belirtti.

“ADALETSİZLİĞİ TOPLUM DA KABUL ETMEDİ”

Hamdi Gezmiş, abisinin idamıyla ailece tarif edilemeyecek kadar çok sıkıntılı dönemler yaşadıklarını vurgulayarak “O yaştaki insanlara karşı yapılan adaletsizliği toplum da kabul etmedi” dedi.

Abisinin insanları, hayvanları, tüm canlıları çok seven, eylemde sert ama esprili, şakacı bir insan olduğunu ve kendilerine bıraktığı en büyük mirasın da bu olduğunu ifade eden Hamdi Gezmiş, abisinin adı kullanılarak ticarete, gelir elde edilmesine karşı çıktıklarını, şu anda adını bir vakıfla yaşatmak için çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Yoğun katılımla gerçekleşen sohbet toplantısının ardından Hamdi Gezmiş, kitabı imzaladı. Kitabın hazırlanış sürecinde yer alan Hamdi Gezmiş’in oğlu Can Gezmiş de etkinliğe katıldı ve katılımcılarla sohbet etti, fotoğraf çektirdi.

1420701514.jpg

1420701515.jpg