Türkiye’de ve yurtdışında sergilenen birçok temsilde rol üstlenen, eski İstanbul Devlet Opera ve Balesi müdürlerinden, Türkiye’nin en önemli opera sanatçılarından Atilla Manizade dün 82 yaşında hayatını kaybetti. Devlet sanatçılığı unvanına sahip Manizade, pek çok önemli teslimde baş vokalist olarak rol almış, Türkiye’de yetişmiş önemli seslerden biriydi.

Atilla Manizade, 1934 yılında Kıbrıs’ın Baf kasabasında dünyaya geldi. Ortaokulu Kıbrıs'ta okuduktan sonra ailesi Türkiye'ye göçtü. İstanbul Teknik Üniversitesi mimarlık bölümünde eğitim görürken bir yanda da İstanbul Devlet Konservatuvarı Şan bölümüne müzik öğrenimine başladı. Üniversiteden ve konservatuardaki eğitimini tamamladıktan sonra Almanya’da yerleşti. Bavyera eyaletinde mimar olarak çalışırken müzik eğitimine devam etti ve opera konusunda uzmanlaştı. Almanya'da çeşitli resital ve konserler veren sanatçı, 1960 yılında İstanbul Devlet Operası’nın ilk temsilinde rol almak üzere Türkiye'ye döndü ve İstanbul Devlet Operası'nın önde gelen bas solistlerinden biri oldu.

1967 yılında konuk sanatçı olarak Üsküp Operası'nda görev aldı. 1973'te Çekoslovakya'da Dr. Bartolo, Don Pasquale rollerini, 1974'te Figaro ve 1975'te Osmin rollerini oynadı. Asıl şöhretini yurtdışında oynadığı operalarda yaptı. Londra, Bonn, Frankfurt, Viyana, Sassari, Prag, Belgrad, Sofya, Plovdiv, Budapeşte, Biikreş, Varşova, Leningrad ve Moskova gibi otuzu aşkın kentte sahnelenen temsillerde rol üstlendi. 

1984’te bir yıllığına İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin yöneticiliğine atandı. Manizade, solistlik kariyerinin yanı sıra İstanbul Devlet Konservatuvarında ders verdi. 1998 yılında  devlet sanatçısı oldu. 

Sofya Senfoni Orkestrası ile 1992'de doldurduğu iki opera CD'si, Türkiye'de yayımlanan ilk opera CD'lerindendi. 1999 yılında emekli olan sanatçı, 10 Temmuz 2016'da hayatını kaybetti.

Atilla Manizade 1975-1982 yılları arasında da İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın yönetim kurulunda yer almış, 1983-92 yılları arasında vakfın genel müdür yardımcılığını üstlenmişti. İKSV, yayımladığı mesajında “Opera sanatçısı

Atilla Manizade’yi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Özverili çalışmalarıyla İKSV’ye büyük emek veren Manizade’yi her zaman sevgi ve saygıyla hatırlayacağız” dedi.