Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek’in Kıbrıs tarihine yönelik yeni kitabı, “Bir Hınç ve Şiddet Tarihi - Kıbrıs'ta Statü Kavgası ve Etnik Çatışma” adıyla yayımlandı.

KKTC ve Türkiye’de satışa sunulan kitap, 2 Eylül akşamı Işık Kitap Fuarı’nda düzenlenecek özel bir etkinlikle de tanıtılacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından basılan kitap, Fahri Aral tarafından yayına hazırlandı ve 12 bölüm, 660 sayfadan oluşuyor.

İLK KEZ YAYINLANAN BELGELER

Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek bu çalışmasında ilk defa yayımlanan belgeler ve bulgular ışığında Kıbrıs’ta etnik ve siyasal şiddet olgusunu inceliyor, birlikte yaşayan insanların etnik şiddetin baş göstermesiyle birlikte nasıl çatışan kamplara ayrıldıklarını, “Helenizm” ve “Türklük” adına tutuştukları kavgada nasıl nefret kokan “ölümcül kimlikler” edindiklerini somut verilerle ele alıyor.
Yazar kitabında, tarafların; hak ettiklerini düşündükleri “statüye erişme” veya kendilerini layık görmedikleri bir “statüden kurtulma” gayreti içine girdikleri için şiddete başvurduklarını savunuyor.

Kıbrıslı Türklerle Rumların birlikte yaşadığı Bodamya’da doğan, halen Kıbrıs Üniversitesi’nde (Güney Kıbrıs) öğretim üyesi olan Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, statü çatışmasını belirleyen öfke, kızgınlık, nefret ve hınç gibi duyguları da incelerken, bunlar arasında hınç duygusuna ayrı bir önem atfediyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, kitabı tanıtım yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Bugüne kadar süregelen ve adeta çözümsüzlüğe terkedilen Kıbrıs sorunu üzerine yazılmış, belgelere dayanan, en kapsamlı, en ayrıntılı bir çalışma olarak Bir Hınç ve Şiddet Tarihi - Kıbrıs’ta Statü Kavgası ve Etnik Çatışma adlı eserin, izlediği yöntem ve farklı özellikleriyle temel bir başvuru kaynağı olacağına inanıyoruz.”

2 EYLÜL’DE TANITILACAK

Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek’in “Bir Hınç ve Şiddet Tarihi - Kıbrıs'ta Statü Kavgası ve Etnik Çatışma” isimli kitabı, 2 Eylül Cuma akşamı, Işık Kitap Fuarı’nda tanıtılacak.

Lefkoşa Kızılbaş Kilisesi (Gençlik Merkezi’ndeki) etkinlik saat 20.30’da başlayacak.

Etkinlikte Bilgi Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral ve editör Dr. Yektan Türkyılmaz da hazır bulunacak.