Açılış etkinliğinde konuşacak olan Ümit Kıvanç, 1956’da İstanbul’da doğdu. Altın Kitaplar Yayınevi, Milliyet yazıişleri, Cumhuriyet Haber Merkezi’nde, Yeni-Gündem haftalık haber dergisinde, İletişim Yayınları’nda, Medyakronik günlük medya eleştirisi sitesinde çalıştı. Radikal gazetesi ve Nokta dergisinde yazdı, 2007’de Taraf gazetesinde yazmaya başladı, Birikim dergisinde yazıyor. Önce Mozaik, ardından piyanist Ayşe Tütüncü’nün Bir Piyano Beş Perküsyon grubunda davul çaldı. 1990’ların ortalarında kısa ve belgesel filmler yapmaya başladı. Önemli belgeselleri arasında, Kızlar ve Kökler, Nazê, Şarkılarla Geçtim Aranızdan (Kazım Koyuncu için bir film), 19 Ocak’tan 19 Ocak’a (Hrant Dink cinayeti sonrası), Uçurtmam Tellere Takıldı (Ahmet Kaya için bir film) sayılabilir.  Edebiyat çalışmaları 1989’dan itibaren yayımlanmaya başlandı. İlk kitabı, “birtakım kadınlar, muhtelif erkekler ve hep bildiğimiz şeyler üzerine bir upuzun hikâye” olan Aşkım Bana Resimaltı’dır. Bunu “siyasî polisiye roman” Bekle Dedim Gölgeye (1989) izledi. Erkek Hikâyeleri (1990), hikâyelerini topladığı ilk kitabıdır. Macbeth - Muhitimize Uyarlama Denemesi (1991) ise tek oyunu. Yakın tarihimizi yeniden yorumlamaya ve anlamaya bir katkı niteliği de taşıyan Gaib Romans adlı romanı 1992’de çıktı. Bunu Yalnız Olmuyor (1995) ve Siyah Makamı (1997) izledi. Futbol basını üzerine eleştiri niteliğindeki Kesin Ofsayt (2001) İletişim, siyasî ve toplumsal konulardaki makalelerini derlediği Demiş Bulundum (1999), Birikim Yayınları’nca yayımlandı.

Açılışın ardından film gösterimleri başlayacak. İlk gün Shushu, Kıbrıs’a Mektuplar, Sınırsız, Tanık ve Hak İnsanda adlı kısa filmler gösterilecek, ikinci seansta ise Reyan Tuvi’nin Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek filmi gösterilecek.  MAGEM tarafından yapılan açıklamaya göre, üç gün boyunca gösterilecek altı filmin tümü ücretsiz olarak gösterilecek. 

MAGEM tarafından yapılan açıklamaya göre festival ile detaylı bilgiye www.ihaff.org adresinden veya 00905338652890 numaralı telefonlardan ulaşmak mümkün.

festivalbrosur2.jpg