Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 'Habitat' adını verdiği yeni bir aracı 3 yıl içinde 'Kızıl Gezegen'e göndereceğini, ExoMars Görevi'ne katılacak aracın, gezegenden su çıkararak bunun kullanımının olup olmayacağını deneyeceğini duyurdu.

Bu deneyin başarılı olamsı durumunda Mars'a su çiftlikleri kurmayı amaçlayan bilim insanları, bu sayede Mars'ta kolonileşmenin de önünün açılacağı görüşünde. Bu sayede The Martian (Marslı) filmindeki gibi Kızıl Gezegen'de tarım yapılmasının da önünün açılabileceği belirtiliyor

Ancak Mars'ta kolonileşmek için çözülmesi gerekn tek sorun kullanılabilir su değil.

Mars’a nasıl gidileceğini biliyoruz. Mars’a nasıl inileceğini de biliyoruz. Asıl soru şu: Mars’tan nasıl geri döneceğiz?

,1wfvekabu0uc41tnmm5fla.jpg

Mars Atmosferine Giriş: Mars atmosferi sürtünme ısısı yaratacak kadar kalın ama MAV ve iniş takımı gibi dev bir aracın hızını azaltmak için paraşüt kullanılamayacak kadar ince.

Zemine İniş: Şişme bir kalkan MAV’ı ses hızının 2,5-3 katına kadar yavaşlatıyor ve sonra da ayrılıyor. Bundan sonra iniş modülündeki füze motorları inişi tamamlıyor.

Yakıt Üretimi: MAV, ilk gidişteki yük miktarını azaltmak için dönüşte ihtiyacı olacak yakıtı yanında götürmeyecek. Bunun yerine, Mars’ın % 95’i karbondioksitten oluşan atmosferinden sıvı oksijen yakıtı üretecek.

Kalkışa Hazırlık: Basınçlı bir uzay arabasında astronotlar uzay elbiselerini değiştirecekler ve Dünya’ya herhangi bir bulaşıcı hastalık gelmesi ihtimaline karşı bir önlem olarak Mars tozuyla kaplı olmayan elbiseler giyecekler. Ardından bir tünel yoluyla yüzey aracını terk ederek MAV’a binecekler.

,09gx3lpbquutcb4hajndxq.jpg

Yörüngede Randevu: Mürettebat yüzeyden kalkarak küçük MAV’da 43 saat sürebilecek bir yolculuk yapacak ve Kızıl Gezegen’in yükseklerinde, gezegen çevresinde bir yörüngede park etmiş olan Dünya'ya Dönüş Aracı ile olan randevusuna gidecek.

Doğadan Yararlanma:  Kızıl Gezegen'e yapılacak keşif gezilerinin başarı şansını yakalaması için doğadan yararlanması gerekecek. NASA, yakıtı Mars’ta üreterek yükten birkaç tonluk bir tasarruf sağlayabilir. Ve misyon sona erdikten sonra da bu donanımı, sadece yakıt değil ileride buraya gelecek araştırmacılar için su ve hava da üretmek amacıyla kurulacak altyapının başlangıcı olarak Mars’te bırakabilir.

Eve Dönüş: Ve nihayet gitme vakti. MAV’ın  (Mars'a İniş Aracı) iç mekanı yükü azaltmak için çok sade olacak. Bu tek yön bir uzay taksisi sadece, bir yaşam alanı değil. Hatta mühendisler koltuk bile koymayabilir, ki bu durumda astronotların tüm yolculuk sırasında ayakta durması gerekecek.

Füzeyle fırlatarak kalkma işlemi yedi dakika sürecek. Ama yolculuk burada bitmiyor. Astronotlar ERV (Dünya'ya Dönüş Aracı) ile buluşup kenetlenmek için yörüngeye oturma manevraları yapacaklarından daha fazla yakıt harcayacaklar.

,pokmd3fjc0osly0ojle7tg.jpg