Türkiye’de ilk şiiri 1979’da Sanat Emeği dergisinde çıkan Mehmet Yaşın, 1980’lerde özellikle Yazko Edebiyat, Adam Sanat, Defter dergilerindeki şiirleriyle dikkatleri çekmiş; ilk şiir kitabı Sevgilim Ölü Asker ile dönemin önemli ödülleri Akademi Şiir Ödülü ve A. Kadir Ödülü’ne layık görülmesine rağmen 1986’da sakıncalı bulunarak toplatılmıştı. Otuz yılda toplam dokuz şiir kitabı yayımlanan Mehmet Yaşın, bugün artık Türkiye dışında da tanınan, yaygın biçimde çevrilmiş şairlerden: Şiirleri 20’den fazla dile çevrildi; Türkiye’nin yanı sıra, İngiltere, Kıbrıs ve Hollanda’da bestelendi; Fransa, Rusya ve Kıbrıs’ta şiir-enstalasyonu olarak sunuldu. Yalın bir dil kullandığı lirik şiirlerden giderek Akdeniz kültürüyle yoğrulan bir şiire yönelen Yaşın, bu süre içinde Çin’den kuzey ve güney Amerika’ya, Baltık ülkelerinden İtalya’ya, Almanya’dan İsrail ve Mısır’a birçok ülkede edebiyat konferanslarına ve şiir okuma günlerine katıldı.

Yaşın’ın şiirimize getirdiği farklı ses, melez edebiyat kaynaklarına; Akdeniz’in Türk, Yunan ve Levanten kültürlerini harmanlamasına; dramatik, anlatımcı ve ironiyle derinleşen bir lirizm yaratmasına; alışılmışın dışındaki izlek ve yaklaşımlarına; Türkçeyi ise tarihsel ve coğrafi anlamda çoğul biçimlerde kullanmasına dayanıyor. Günümüz şiirine denizaşırıdan bambaşka bir ses getiren Yaşın’ın kitaplarını okurken, birden fazla ülkenin toprağında yeşermiş kozmopoliten bir yaşamöyküsünün özgün bir şiire dönüşmesine tanıklık ediyoruz.

Dokuz Şiir Kitabı 1975-2013 adıyla YKY’den çıkan kitapta bir araya gelen dokuz şiir kitabı şunlar: Sevgilim Ölü Asker (1984), Işık-Merdiven (1986), Pathos (1990), Sözverici Koltuğu (1993), Hayal Tamiri (1998), Adı Kayıplar Listesinde (2002), Turuncu Kuş (2007), Kalbi Durmuş Zamanda (2009), Evden Kaçan Çocuk (2013).

Mehmet Yaşın

İngiliz yönetimi sürerken Lefkoşa’nın kozmopolit mahallesi Neapolis’te doğdu (1958). 1975 sonlarında yükseköğrenim için Türkiye’ye geldi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde siyasal tarih mastırı yaptı. 1986’da İngiltere’ye giderek Birmingham Üniversitesi Bizans-Osmanlı ve Modern Yunan Eğitimleri Merkezi'nde yükseklisans eğitimini sürdürdü. 1990’da Atina Üniversitesi'nde Yunan dili ve edebiyatı dersleri izledi. Çokkültürlü Kıbrıslı ve Türk edebiyatları konusundaki çalışmasıyla Londra Middlesex Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. Marsilya, Cambridge, Berlin gibi kentlerde konuk yazar programları çerçevesinde ikâmet etti. Halen yaşadığı Lefkoşa, Londra ve İstanbul’daki bazı üniversitelerde zaman zaman edebiyat dersleri verdi.

dokuz-siir-kitabi-(kopyala).jpg