Kuzey Kıbrıs Turkcell’in engellilerin başarılarını yansıtmak, yaşadıkları engellere ve sorunlara dikkat çekmek, ayrıca engellilere yönelik empatiyi artırmak hedefi ile düzenlediği ve Kıbrıs Fotoğraf Sanatı Derneği KIFSAD’ın da destek verdiği 2. Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması’nın ikinci söyleşisi İsmail Gökçe ile Mağusa’da Fotoğrafhane’de gerçekleştirildi.

Söyleşi’ye yarışma jürisinde yer alan İsmail Gökçe konuşmacı olarak katılırken, Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı Buğçe Küçük, Kıbrıs Fotoğraf Sanatı Derneği KIFSAD ve Fotoğraf Büyüsü Dostlar Derneği FODOS yöneticileri ve üyeleri, fotoğraf severler ve basın mensupları katıldı.

 

Söyleşi Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı Buğçe Küçük’ün yarışma ile ilgili sunumuyla başladı. Küçük, yarışmanın gelişim sürecini anlatarak, sanatla engellileri bir araya getirerek, engellilerin sorunlarına sanat yolu ile dikkat çekmeyi hedeflediklerini söyledi. Geçmiş yıldan farklı olarak bu yıl yarışmanın fotoğraf yanı sıra kısa film dalında da yapılacağını vurguladı. Yarışma hazırlıkları kapsamında yapılan çalışmalar ve önümüzdeki günlerde yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verirken bu etkinliklerin sosyal medya ve basın yolu ile duyurulacağını belirtti. Küçük, Kıbrıs Fotoğraf Sanatı Derneği’ne (KIFSAD) verdikleri destek için teşekkür ederken tüm dernek üyeleri ve fotoğrafseverlerin bu anlamlı ve önemli yarışmaya katılımlarını beklediklerini belirterek sunumunu tamamladı.

 

İsmail Gökçe konuşmasına kendisinin fotoğraf geçmişinden kısaca bahsederek başladı. Gökçe, fotoğrafta sadece dünyadan bir şeyler almanın değil, aynı zamanda bir şeyler vermenin de önemli olduğunu söyledi. Yarışmada teknik, estetik ve içeriğin önem taşıdığını fakat vurucu ve güçlü bir fotoğrafın da küçük bir teknik hatadan dolayı elenmeyeceğini belirtti. Gökçe ‘Öncelikle kendiniz için fotoğraf çekin. Jüriye bakarak fotoğraf çekmeyin. Kendi tarzınızı yaratın’ dedi. Gökçe konuşmasında yarışma sürecinin çok kısa bir dönem olduğunu, özellikle böyle hassas bir konuda yaşanacak her anın önemli olduğunu ve fotoğrafçıların yaşadıkları bu süreçten tat ve keyif alarak bu süreci hatırlayacakları anılarla geçirmeleri gerektiğini vurguladı. Gökçe ayrıca yarışmaların fotoğrafa gönül vermiş kişileri uyanık tuttuğunu ve bir yarışmaya hazırlanabilmek için fotoğraf çekmeye fotoğrafçıyı motive ettiğini sözlerine ekledi.

 

İsmail Gökçe böyle hassas bir konuda yarışmaya hazırlanırken empati kurmanın önemine de dikkat çekti. Empati kurup karşısındaki insanı anlayabilmenin fotoğrafa ruh katmada öneminden bahsetti. Bu nedenle tek derdin teknikleri bilip ruhsuz bir fotoğraf çekmek olmadığını sözlerine ekledi. Dinleyicilerin sorularını da cevaplayan Gökçe, ‘Düşünerek, bilerek, empati kurarak fotoğraf çekmek sizin özgünlüğünüzü ortaya çıkarır’ sözleriyle söyleşisini bitirdi.

Bu arada “Engelsiz Fotoğraflar” ve “Engelsiz Kısa Filmler ” olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenecek yarışmaya 17 Kasım’a kadar eser kabul edileceği hatırlatıldı.

Yarışmayla ilgili teknik bilgi  www.kktcell.com internet adresinden alınabiliyor ve başvurular da [email protected] adresine yapılabiliyor.