12. Kıbrıs Tiyatro Festivali dün gece Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ve Ümit Aydoğdu’nun yönetmenliğinde Tiyatro Adam’ın sahneye koyduğu “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı” oyununun sahnelenmesiyle ile başladı.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nden (LTB) yapılan yazılı açıklamaya göre 30 Eylül’e kadar sürecek festivalin açılışına Lefkoşa Türk Belediyesi Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’nın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, milletvekili Tufan Erhürman, LTB eski başkanlarından Mustafa Akıncı ve bazı belediye meclis üyeleri de katıldı.

1409749039.jpg

HARMANCI: “FESTİVAL SEYİRCİSİNİ ÇÖLDE SU BULAN İNSANA BENZETİYORUM”

Festivalin açılışında konuşan Harmancı, Tiyatro Festivali’ne gelen tiyatro severleri çölde su bulmuş insanlara benzettiğini söyleyerek, bu festivali kendisi de dâhil herkesin çok özlediğini söyledi.

Harmancı şöyle devam etti:

“Eylül’ü 12 yıldır güzel kılan, seçilmiş ya da atanmış belediye başkanları tarafından uygulanan her türlü baskıya, siyasi engellemelere karşı azimle festivali sürdüren LBT’ye çok teşekkür ederim.  34 yıl önce bu tiyatroyu kuran 4 usta tiyatrocu da en yüksek alkışı hak ediyor.”

Festivalin bu yılki temasının “Yüzleşme” olduğunu hatırlatan Harmancı, “Komşunun telinin kendi sınırlarına geçtiği zaman verdiği mücadeleyi insanlık ve barış için vermesi durumunda Kıbrıslılar dünyayı değiştirebilir” dedi. 

Harmancı, “Belki de bu festivali seyredemeyen yoksulun, yoksunun ifade biçimidir tiyatro. O yüzden hepinize bu tiyatro Eylül’ünde iyi seyirler diliyorum” diye konuştu.

1409749014.jpg

AKINCI: “ÜLKEDE KÖTÜYE GİDEN PEK ÇOK ŞEYİN TERSİNE LBT HEP İYİYE GİDİYOR”

LTB eski başkanlarından Mustafa Akıncı da konuşmasında, Eylül 1980’de düzenlenen Lefkoşa Kültür-Sanat Şenliği’nde sahnelenen “Vatandaş” adlı oyundan dolayı Yaşar Ersoy, Erol Refikoğlu,Işın Cem ve Osman Alkaş’ın Devlet Tiyatrosu’ndan dışlandığını anlattı.

Bu olaydan sonra Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun (LBT) kurulması talebini Belediye Meclisi’ne götürdüğünü ve belediye bünyesinde bir tiyatro kurularak özgürce sanat  icra edilmesi kararının onaylanmasıyla LBT’nin kurulduğunu dile getiren Akıncı şöyle devam etti:

“Sanat yapmak isteyen arkadaşları sokakta bırakamazdık, ne mutlu ki arkadaşlar yüreklerini ortaya koydular ve LBT bugünlere kadar gelebildi. Ülkemizde pek çok şey kötüye gidiyor. Bu ülkede kötüye giden şeylerin tersine LBT kurumsallaşmış yapısıyla hep iyiye gidiyor. 14 yıllık belediye başkanlığım döneminde belediye sarayı yapmak bana nasip olmadı ama mütevazi de olsa perdelerini açmaya devam eden LBT binasını yaptım çünkü tiyatro binası saraydan daha öncelikliydi diye düşündüm. Artık o salon bu genç ve dinamik kadroya dar geliyor. Başkan Harmancı’nın görevi LBT’ye ve başkente yakışan bir kültür merkezini bu şehre kavuşturmaktır. Bunu yapacağından zerre kadar kuşkum yoktur.”

PLAKETLER VERİLDİ

Açılış etkinliğinde festivalin mimarı ve Festival’in 11 yıl boyunca Komite Başkanlığı’nı yapan tiyatrocu Yaşar Ersoy’a plaket takdim edildi.

Geçen yıl festivali usta-çırak ilişkisi içinde genç meslektaşlarına devredeceği sözünü yerine getirdiğini ama yine de gençlerin yanında olacağını belirten Ersoy, “Yönetsel olarak hem festivali hem tiyatroyu genç meslektaşlarına devrediyorum.Onlara güveniyorum.Gözüm arkada değil. Artık bu festivalin kurumsallaşmış bir seyircisi de vardır” dedi.

Tek isteğinin LBT’ye özerklik kazandırmak olduğunu ve bu konuda da milletvekili Tufan Erhürman ile çalıştıklarını kaydeden Ersoy, “Arkadaşlarımız genç meslektaşım Kıymet Karabiber başkanlığında çalışarak çok iyi bir festival hazırladılar. 12.,22.,32.,42. hatta 102.olsun” diye konuştu.

Festivalin açılış etkinliğinde LBT kurucularından Erol Refikoğlu’na da hizmetlerinden ötürü teşekkür edildi.

Refikoğlu tiyatroyu ve seyirciyi çok sevdiğini söyleyerek daha uzun yıllar tiyatro yapmak istediğini kaydetti.

Etkinlikte sponsorlara da plaket verildi. Ana sponsor Malpas Otel, platin sponsor K.T. Petrolleri, salon sponsoru YDÜ, gümüş sponsorlar Northern Travel, Puzzle Travel,Lefkoşa Belediye Kooperatif Bankası,ulaşım sponsoru Cypro Bus,Akgünler Turizm,Ahmet Reis Ltd. yetkililerine plaket takdim edildi.

Vuni Palace Otel, Oscar Otel ve Büyük Anadolu Otel Girne ile festival özgün müziğini hazırlayan Mete Hatay ve Emre Yazgın’a da plaket verildi.

Plaketini almak için sahneye gelen Ana Sponsor Malpas Direktörü Fahri Altınör festival komitesine teşekkür ederek “Biz onlara inandık onlar da bize inandı ve bu festivale katkı koyduk. Biz küçük bir destek verdik” derken K.T.Petrolleri Müdürü Cem Arat da “Böylesi ciddi içeriği olan bir sanat organizasyonuna katkı koymaktan onur duyuyoruz” diye konuştu.

YDÜ AKKM Sorumlusu Arif İşgüzar ise konuşmasında “Bu festivale evsahipliği yapmaktan 12 yıldır onur ve gurur duyuyoruz. Bu yıl da tiyatroculara ve sanatseverlerle kapımızı açtık ve açmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

1409749058.jpg

1409749110.jpg