Bellapais Manastırı’nda gerçekleştirilen TÜRKSOY Opera Günleri’nin final konserinde ilginin fazlalığı nedeniyle salon sığmayınca seyircilerin bir kısmı etkinliği koridorlardan izledi.

Kültür Dairesi açıklamasına göre, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın da aralarında bulunduğu geniş bir protokol ile kalabalık bir sanatsever kitlesini ağırlayan TÜRKSOY Opera Günleri final konserinde Türk dünyası opera sanatçıları ayakta alkışlandı.

Sunuculuğunu Hatice Salih Kerimgil ile Türegün Tunç’un üstlendiği etkinlik TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un konuşmasıyla başladı.

Kaseinov konuşmasında Türk dili konuşan ülkelerin kültür bakanlarının aldığı bir kararla ilk kez 1994 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen TÜRKSOY Opera Günleri’nin her geçen yıl artan ve salonlardan taşan bir ilgiyle gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kaseinov, 17. TÜRKSOY Opera Günleri’ni, Türk dünyasına üstün hizmetleri geçmiş şahsiyetleri anma etkinlikleri kapsamında, Türkiye’nin yetiştirdiği dünyaca ünlü opera sanatçısı Leyla Gencer’e ithaf ettiklerini belirtti.

TÜRKSOY Opera Günleri ile KKTC’nin, Türkçe konuşan halklar ve topluluklara mensup opera sanatçılarının buluşma noktası haline geldiğini vurgulayan Kaseinov, bu etkinlik sayesinde Kuzey Kıbrıs’ın tarihi, kültürel ve sanatsal dokusunun TÜRKSOY’a üye devletler tarafından daha iyi tanındığını bildirdi.

Bu etkinliğe ev sahipliği yapan Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı Kültür Dairesi’ne teşekkür eden Kaseinov, TÜRKSOY Opera Günleri’nin KKTC’de daha nice yıllar devam etmesini dileyerek konuşmasını tamamladı.

Kaseinov’un ardından Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp da konserin açış konuşmasını yaparak organizasyonda emeği geçen tüm Kültür Dairesi personeline, TÜRKSOY heyeti ile sanatçılarına ve konseri izlemeye gelen sanatseverlere teşekkür etti.

Tunçalp, 17 yıldan beri geçekleştirilen ve adı KKTC ile özdeşleşen TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğinin KKTC’deki opera sevgisini artırdığını ve Türk dili konuşan ülkelerle KKTC arasındaki kültürel ve sanatsal bağları güçlendirdiğini vurguladı. Böylesine kökleşmiş bir etkinliğe Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı ve Kültür Dairesi olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirten Tunçalp, sözü sanata ve sanatçılara bıraktığını ifade etti.
  
Konser, KKTC’yi temsil eden Opera Sanatçısı Soprano Laden İnce’nin seslendirdiği, Alman opera bestecisi Otto Nicolai’ın, William Shakespeare'in aynı isimli komedi oyunundan Hermann Salomon Mosenthal'in Almanca olarak uyarladığı libretto’yu kulanarak yazdığı “Windsor’un Şen Kadınları” (Almanca: Die luştıgen Weiber von Windsor) operasından seçtiği Frau Fluth’un Aryası ile başladı.

Konserin ilk bölümünde Türk dünyasının başarılarıyla isim yapmış opera sanatçılarının da aralarında bulunduğu 14 opera sanatçısı, piyano eşliğinde, dünyaca ünlü klasik opera eserlerini seslendirdi.

Konserin ulusal operalardan örnekler sunulan bölümünde de sanatçılar hem geleneksel kostümleri hem de seslendirdikleri eserlerle büyük topladılar.

Bellapais Manastırı konser salonunun girişinde, TÜRKSOY’un kuruluşundan bu yana farklı ülkelerde gerçekleştirdiği çeşitli organizasyonların afişlerinden oluşturulan sergi de konser sonrasında sanatseverlerin izlenimine sunuldu.
 
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’a ve Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp’a teşekkürlerini bildiren birer plaket verdi. Kaseinov, düzenlenen yemekte TÜRKSOY Opera Günleri’nin düzenlenmesinde emeği geçen Kültür Dairesi personeline de birer teşekkür belgesi verdi.