Havadis'ten Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar–İş) Başkanı Fuat Topaloğlu, öğrencileri taşıma karşılığı devletten alacakları 35 günlük taşımacılık ücretleri olan 10 Milyon 300 Bin TL’yi temmuz ayında olmalarına rağmen alamadıklarını belirtti. Eylem uyarısında bulunan Topaloğlu, toplu taşımacıların zor durumda olduklarını ve artık isyan ettiklerini dile getirdi.

“Alacağımızı alamadık” 

Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar–İş) Başkanı Fuat Topaloğlu, toplu taşımacılarının isyanını dile getirdi. Topaloğlu, öğrencileri taşıma karşılığı devletten alacakları 35 günlük taşımacılık ücretlerini Temmuz ayının ortalarına gelmelerine rağmen halen daha alamadıklarını vurguladı. Bugün yarın ödeneceklerini umarken henüz Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’tan ses çıkmadığının altını çizen Topaloğlu, taşımacının toplamda alacağının 10 Milyon 300 Bin TL olduğunu ve bunun içine refakatçilerin de alacaklarının olduğunu aktardı

“Toplu taşımacı zor durumda”

Dövizin yükselişi, hayat pahalılığı derken son olarak da akaryakıta ve elektriğe gelen zam karşısında kar marjlarının da düştüğüne dikkat çeken Topaloğlu, çok küçük kar karşılığında çalışan toplu taşımacıların, yapılan zamlar karşılığında zararına çalışmaya başladığına dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı adına yapılan taşımacılıktan kazanılan paranın da toplu taşımacıların kredilerine faizlerine gittiğini söyleyen Topaloğlu, taşımacıların elinde şu anda bir kuruş paranın olmadığının herkesi borçlu ve zor durumda olduğunu kaydetti.

“Eylem süreci başlatacağız”

Milli Eğitim Bakanlığından alınan parayla toplu taşımacıların 165 gün taşımacılık yaptığını ve hayatlarını idame ettirmek zorunda olduklarını belirten Topaloğlu, alamadıkları ödemeler karşısında hayatlarını idame ettiremediklerini söyledi. Herkesin isyan noktasında olduğunu vurgulayan Topaloğlu,  “eğer bize ödeme yapmazlarsa Kar-İş ve üyeleri eyleme gidecek ve bir eylem süreci başlatacağız. İşveren Pozisyonunda olan Milli Eğitim Bakanına ve Maliye Bakanına ivedi bir şekilde bu sorunu çözmeleri için sizi aracılığınızla çağrı yapıyoruz” dedi.

“Tekrar fiyat düzenlenmesine gidilmelidir”

İlgili Bakanlıkların vermiş oldukları sözü tutmaları gerektiğine dikkat çeken Topaloğlu, yeni eğitim yılı başlamadan önce Milli Eğitim Bakanlığı ve Kar-İş’in masaya oturarak, kriterlerin belirlenmesi ve mutabakata varılması gerektiğini söyledi. Topaloğlu, Toplu taşımacılıkla ilgili araçların eski oluşu eleştirileri ilgili olarak şunları söyledi; “Bugün taşımacıların ödedikleri vergi ve devlet yatırımlar bizlere hep faizli uygulanmaktadır. Buna ek olarak devlet desteği ve araçların yenilenmesi için ortada bir kolaylık yoktur. Bu nedenle kimsenin bizi bu konuda eleştirme hakkı yoktur.  Bunların yanında toplu taşımacılıkta yeni dönem için yeniden fiyat düzenlemesine gidilmesini talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.

Cevizli: Yaptığımız işin karşılığını almak istiyoruz

Toplu Taşımacı Ahmet Cevizli, Taşımacılığın hükümet politikası değil devlet politikası olması gerektiğinin altını çizerek, “Bizim istediğimiz Allah rızası değil, yaptığımız işin karşılığını almaktır. Hala bugün oldu yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz ve benzin istasyonlarına geçebilecek durumumuz bile kalmamıştır. Öte yandan kimse emeğimizi göz ardı edip, görmezden gelmesin. Hepimizin çoluk çocuğu vardır ve biz toplu taşımacılar 9 ay işler ve kazandığımız parayla 12 ay geçiniriz. Otobüsler eskidir denmekte ve bu bağlamda şikâyetçi olunmakta, ama bize hizmet etmesi için seçtiğimiz kişiler balıkçıya, havancıya, tarımcıya teşvik verirken, otobüsçüye bırakın teşviki, önünü bile açmıyorlar. Biz kendi yağımızla kendi ciğerimizi kavurmaya çalışan kişileriz.