Galatasaray Erkek Basketbol Takımı, ABD'li forvet Blake Schilb ile 1 senelik prensip anlaşmasına vardı.

BLAKE SCHILB KİMDİR ?

Aralık 1983'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletinde bulunan Rantoul'de dünyaya gelen ve burada büyüyen Schilb liseyi Rantoul High School ve Brewster Academy'de okudu. 2003-07 yılları arasında kolej kariyerini Loyola University Chicago'da geçirdi. Loyola Ramblers tarihinin en skorer dördüncüsü oyuncusu (1879 sayı) olmayı başaran Schilb, 1000 sayı 500 ribaund 400 asist barajını aşan tek isim olarak da üniversite tarihine geçti. 2006 NBA Draftına erken katılım için başvurdu ancak daha sonra bu kararından vazgeçip senior sezonuna devam etti.

Sosyoloji eğitimini tamamlayıp Avrupa'nın yolunu tutan Schilb ilk olarak Çek Cumhuriyeti'ne adım attı. CEZ Nymburk ile iki sezon geçirdi. Lokal başarılar elde eden takımın Eurocup macerasında da ter döken Schilb'in takım arkadaşlarından biri eski Galatasaraylı Radoslav Rancik idi. Birçok Amerikalı basketbolcunun aksine Schilb 2009-13 yılları arasında Fransa'nın Elan Chalon takımında forma giyip istikrarlı bir tablo çizdi. 2003'ten beri Chalon'un koçluğunu yapan Gregor Beugnot yönetiminde çıktığı üçüncü sezonda Blake Schilb önemli performanslar sergiledi. Normal sezonun en değerli yabancı oyuncusu seçilen Schilb, finalde Le Mans önünde 20 sayı 10 asist 5 ribaund içeren performansıyla final MVP'si ödülünün de sahibi olarak takımını şampiyonluğa taşıdı. Fransa Kupası'nı da alıp duble yapan Schilb aynı sene (2012) FIBA Eurochallenge'de 17,4 sayı 4,7 asist ortalamalarıyla Malcolm Delaney ile birlikte takımını sırtlayıp finalde karşısında Ergin Ataman'ın koçluğunu yaptığı Beşiktaş'ı buldu. Macaristan'daki mücadele Zoran Erceg'in 25 sayı 15 ribaund ve Pops Mensah Bonsu'nun 26 sayı 20 ribaund içeren performanslarıyla siyah beyazlı ekibin 91-86 üstünlüğüyle sona erdi. Schilb maçı 12 sayı 6 asist ile tamamladı. Bu muhteşem sezonla kariyerinin ilk Euroleague macerasına erişme şansını yakalayan ABD'li oyuncu bu fırsatı tepmedi ve dikkate değer maçlar çıkardı. Bunlardan en önemlisi EL'de kariyer gecesini yaşadığı Montepaschi Siena maçıydı ve İtalyanların potasına 28 sayı bırakan Schilb 7 ribaund 5 asist ile de verimlilik puanını 38 yaparak koç Luca Banchi'yi üzmüştü. Bu performans Schilb'e normal sezon 9. hafta MVP'si ödülünü getirdi.

İLK SEZONUNDA YILDIZLAŞTI

Euroleague'deki ilk sezonunda 15,5 sayı 4,6 ribaund 4,0 asist ortalamaları tutturan Schilb, transfer pazarının gözdesi oldu ve tercihini Kızılyıldız'dan yana kullandı. 2013-14 sezonunda Sırbistan temsilcisinin formasını terleten ABD'li isim skora katkı istikrarını burada da sürdürdü ve maç başına 12 sayı 3,5 asist üretti. 1,5 senelik Crvena Zvezda kariyerinin ardından Ocak 2014'te buradan ayrılan Schilb yeniden Fransa'nın yolunu tuttu. Bu kez adresi; sembolü Eyfel Kulesi olan ve Şanzelize ışıklarıyla gecesi aydınlanan başkent Paris'ti. Geçen sezon Paris Levallois ile birlikte Eurocup'ta mücadele eden Schilb, bu yolculukta birçok kez Türk temsilcilerinin rakibi oldu. Son 32 turunda Beşiktaş'a karşı 24 sayı 8 asist 6 ribaund ile oynayan Schilb, Pınar Karşıyaka'ya karşı da benzer skorlar üretmiş, çeyrek finalde ise Banvit'e boyun eğmişti.

ÇOK YÖNLÜ

2,01 metre boyunda olan ve kısa forvet pozisyonunda görev alan Schilb, keskin dış şutu ve skorer yönüyle hep ön plana çıksa da ribaund ve asist katkısıyla da dikkat çekiyor. Zaman zaman dört numaralı pozisyonda da değerlendirilebilen ABD'li oyuncu, kritik anlarda sorumluluk almaktan da kaçınmıyor.