2016 Avrupa Futbol Şampiyonası final maçında Portekiz ile ev sahibi Fransa bugün karşı karşıya geldi. Saint-Denis kentindeki Stade de France'ta TSİ 22.00'de başlayan finali, İngiliz hakem Mark Clattenburg yönetti.

Takımlar sahaya şu 11'ler ile çıktı: 

euro2016-final---fransa---portekiz---kadro.png

Karşılıklı pozisyonlarla başlayan maçta Portekiz'in yıldızı Cristiano Ronaldo sakatlanarak 25. dakikada oyundan çıktı. Yerine Beşiktaşlı Ricardo Quaresma girdi.

Fransa'nın daha etkili olduğu ilk yarıda gol olmadı ve takımlar soyunma odasına 0-0'lık skorla gitti.

Turnuvada Fransa adına 3 gol atan Payet, yerini 58. dakikada Coman'a bıraktı. 66. dakikada Portekiz ikinci oyuncu değişikliği hakkını kullandı. Joao Moutinho, Adrien Silva'nın yerine oyuna dahil oldu.

78. dakikada Fransa’da Andre-Pierre Gignac, Olivier Giroud'nun yerine oyuna dahil oldu. Bir dakika sonra Renato Sanches’in yerine Eder’i alan Portekiz, oyuncu değişikliği hakkını bitirdi.  

Portekiz 80. dakikada Quaresma, Fransa ise 66. dakikada Griezmann, 75. dakikada Giroud ve 84. dakikada Sissoko ile gole yaklaştı. Ancak bunlar ağları bulmadı. 90. dakikada Fransa’da Gignac’ın şutu direğe çarpıp dışarı çıkınca maçın normal süresi de golsüz bitti. Maç uzatmalara kaldı.

108. dakikada da Portekizli sol bek Guerreiro'nun frikiğinde top direkten döndü. Portekiz bir dakika sonra Eder ile aradığı golü buldu. Maçta başka gol olmayınca Portekiz ilk Avrupa Şampiyonluğunu kazandı.

Takımlar finale nasıl geldi? 

Ev sahibi Fransa, A Grubu'nda oynadığı 3 maçın 2'sini kazanıp, birinde berabere kalarak grubunu lider tamamlarken, son 16 turunda İrlanda Cumhuriyeti'ni, çeyrek finalde İzlanda'yı, yarı finalde de Almanya'yı eledi.

Portekiz ise F Grubu'ndan 3 beraberlikle üçüncü olarak çıktı, son 16 turunda Hırvatistan'ı, çeyrek finalde Polonya'yı, yarı finalde de Galler'i saf dışı bıraktı.

euro2016-final-fransa-portekiz.png

Portekiz'in ilk galibiyeti

Final maçı öncesinde Fransa ile Portekiz arasında yapılan son 10 müsabakada Portekiz Milli Takımı'nın galibiyeti bulunmuyordu. İki takımın kendi aralarında oynadığı resmi ve özel 24 maçta Fransa'nın üstünlüğü bulunuyordu.

Bu karşılaşmalarda Fransa 18 galibiyet alırken, Portekiz ise 5 kez rakibini yendi, taraflar bir maçta da yenişemedi.

Bu maçlarda Fransa 49, Portekiz ise 28 kez fileleri havalandırdı. Portekiz, son galibiyetini 1975 yılında aldığı Fransa'ya, EURO 2000 ile 2006 Dünya Kupası yarı final maçlarında boyun eğmişti.

Fransa evinde gülüyordu

Avrupa Futbol Şampiyonası'na 9 kez katılıp, 2 kez final oynama başarısı gösteren ev sahibi Fransa, 3. kez final maçına çıktı.

EURO 1984 ve EURO 2000'de final maçlarını kazanıp, kupayı müzesine götüren mavi-beyazlılar, ayrı bir rekora da imza attı. Fransa, ev sahipliği yaptığı 1984 Avrupa Şampiyonası'ndan sonra finale kalarak, turnuva tarihinde evinde iki kez finale yükselme başarısını gösteren tek takım unvanını aldı.

Öte yandan Fransa, ev sahibi olduğu 1998 Dünya Kupası'nı da tarihinde ilk kez kazanma başarısını gösterdi.

Portekiz ise 7 kez katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası turnuvalarındaki 2. final maçına çıktı. EURO 2004'te Yunanistan ile final oynayan Portekiz, ev sahibi olduğu turnuvada ikinci olmuştu.

portekiz-kupa-reuters.jpg

Gol krallığında Fransızlar önde

Turnuvada en golcü oyuncular listesinin ilk 4 isminden 3'ü Fransa forması giyiyor.

Listede, Atletico Madrid'de futbol yaşantısına devam eden Antoine Griezmann attığı 6 golle zirvede yer alırken, Arsenalli Olivier Giroud ve West Ham Unitedlı Dimitri Payet üçer golle takım arkadaşını takip ediyor.

Portekiz Milli Takımı'nda forma giyen Real Madridli Cristiano Ronaldo ile Fenerbahçe'den Valencia'ya transfer olan Nani, kaydettikleri 3 golle yarışta yer aldı.

Turnuvanın gol tarihine bir bakış: 

gol-tarihine-bir-bakiş.jpg

Fransa ilk kez yenildi

İki takım da EURO 2016'da diğer rakipleriyle yaptıkları altışar maçta yenilgi yüzü görmedi.

Fransa, turnuva boyunca finale kadar oynadığı 6 maçta 5 galibiyet ve 1 beraberlik alırken rakip fileleri 13 kez havalandırdı, kalesinde ise 4 gol gördü.

Portekiz de turnuva boyunca finale kadar oynadığı 6 maçta yenilmedi, 2 galibiyet ve 4 beraberlikle finale kadar yükseldi. Rakip kalelere normal süre ve uzatmalarda 8 gol atan Portekiz Milli Takımı, toplam 5 gol yedi.

Kaynak: Al Jazeera, AA