Bayan Voleybol Milli Takımlar Altyapı Koordinatörü Mehmet Bedestenlioğlu, olimpiyatlar için kıta elemelerinin Türkiye'de yapılacağını belirterek, "2016 Rio Olimpiyatları her şeyden önemli" dedi.

Voleybolcu izlemek için Yalova'ya gelen Bedestenlioğlu, İHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin bayan voleybolunda dünya sıralamasında ilk 10'un içinde olduğunu hatırlatan Bedestenlioğlu, "Bence yabancı kuralı serbest kalmalı. Dünyada ilk 10'dayız. Yabancıları geçen Türk oyuncular yetiştirebilirsek ilk 5'e inebiliriz" diye konuştu.

2016 Rio Olimpiyatları için kıta elemesinin Türkiye'de yapılacağını söyleyen Bedestenlioğlu, 2016 Ocak ayı içerisinde yapılacak olimpiyat elemeleri sonrasında Rio Olimpiyatları'na katılabileceklerini düşündüğünü belirtti. Bayan Voleybol Milli Takımlar Altyapı Koordinatörü Mehmet Bedestenlioğlu, "Türkiye Voleybol Federasyonu altyapıya büyük önem veriyor ve projeler geliştiriyor. Yaptığı projeler Spor Genel Müdürlüğü tarafından da diğer branşlarda uygulanır vaziyete getirildi. İl karmalarını 9 yıl önce başlatan ilk federasyon biziz. Şu anda Analig ile genel müdürlük bütün branşlarda uygulamaya çalışıyor. Keza yetenekli gençlerin bir yerde toplanması ve milli takıma hazırlanmasıyla ilgili bir projemiz vardı. Bunun sonucunda 1994-1995 doğumlu sporcularla Dünya ve Avrupa şampiyonluğu kazandık. Yeni projelerle devam edeceğiz. Şu anda teknik alt yapıyla ilgili verimi daha arttırma sporcularımızın tekniğini geliştirme adına politikamızı buna göre çiziyoruz. Minikler voleybol ligini kurmak için uğraşıyoruz. 2019'da milli olacak olan 2002'lilerin taramasını yapıyoruz. Isparta'ya gittik, Kütahya'daydık ve şimdi Yalova'dayız. Seçilecek oyuncularla Haziran ayında gelişim kampı yapacağız. Planlarımızı yaparak sporcularımızı kaynaştırma ve tekniklerini geliştirme adına çalışmalarımız olacak. Fiziksel ölçümlerini alıp kararlar vereceğiz ve bu durumları kulüplerimizle paylaşıyor, gelişimleri konusunda bilgiler veriyoruz. Sonrasında ise takibini yapıyoruz. 2019'da milli olacakları var sayarsak 2002 doğumlu sporcularımız 4 sene de birçok kamp görecekler. Bunun yanı sıra 2000 ve 2001 doğumluları da takip ediyoruz ve teknik ve fiziksel gelişimlerine bakıyoruz. Bu sene 2000 doğumlu sporcularımızın Balkan Şampiyonası ülkemizde önümüzdeki dönemde de ilk kez yapılacak olan küçükler Avrupa Şampiyonası'nda boy gösterecekler. Dolayısıyla Türkiye Voleybol Federasyonu olarak her zaman hazırlıklıyız. Milli takım kavramını oyun sistemini erken vermenin doğru olacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE'DE BAYANLARDA YETERLİ ALTYAPI ÇALIŞMALARI VAR"

Kulüplerin voleybolda altyapıda önemli çalışmalar yaptığının altını çizen Bedestenlioğlu, "Özellikle bayanlarda yeterli çalışmaların olduğunu düşünüyorum. Yeterli sporcu sayısına ulaştığımızı da düşünüyorum. Bizim bundan sonraki federasyon olarak çeşitli yönlendirmelerle, teknik programlar ve kısıtlamalarla çocukların doğru yetişmesi kazanma amaçlı değil. Kapasitelerinin maksimuma çıkarma amaçlı olarak yetiştirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Eleştiri alıyoruz. Liberoyu yasakladığımız alttan servis kuralı koyduğumuz için. Ancak bu kısıtlamalarımız sporcuların oyunu daha fazla kontrolü altına almaları ve voleybol kültürünü almalarını hedefliyoruz. Bu çalışmalarımız ile gelecek yıllarda daha becerikli ve teknik oyuncuların ülkemizde yetişmesi adına önemlilik arz ediyor. Tek endişemiz ise sporcunun çok maç oynayıp, maksimum seviyesini verememe endişemiz oluyor. Fabrika Voleybol ve tarama kamplarıyla antrenörlerimizi de geliştirmeye çalışıyoruz. Fiziksel olarak dünyayı yakaladık. Ancak Türkiye'de sporcular tek yönde yetiştiriliyor. Bunun önüne alt yapılarda geçtik ve sporcularımızdan maksimumunu alıyoruz. Bunu A takımda da tamamladığımızda dünyanın sayılı takımları arasında başı çekeceğiz" diye konuştu.

"YABANCI KURALI SERBEST KALMALI"

Yabancı kuralının serbest kalmasından yana olduğunu dile getiren deneyimli spor adamı, "Ben altyapı antrenörü olmama rağmen yabancı kuralının serbest bırakılmasından yanayım. Burada böyle bir şeyi doğru bulmak mümkün değil. Çünkü bizde yabancılar oynamadığı için oynayan oyuncular değil, yabancılara rağmen oynayan oyuncular olursa dünya voleyboluna oyuncu sunacağız. Dünyanın en iyi antrenörü de olsanız antrenman kalitesi içerideki oyuncularla doğru orantıdadır. Bizim yabancı oyuncularla sorunumuz yok. Sorunuz başarılı oyuncumuzun bütçeli takımda 300-350 bin TL alıp kenarda oturmayı seçiyor. Piyasa o rakamlarda dolaştığı için. Bütçeli takımlar ise takımını üst seviyede tutmak için kaliteli tutuyor. Türkiye'de o paraları verecek 3-4 kulüp bulunuyor. O paraları başka yerde alamayacağı için yedek oturmayı tercih ediyor. Keşke yabancı kuralı serbest kalsa da o oyuncu piyasa değerini alıp diğer takımlarda forma giyse ve kendini geliştirse. Bize yabancıları geçen Türk oyuncular lazım. Dünya'da ilk 10'dayız. Bunu sağlarsak ilk 5'e inebiliriz. Yabancı oyuncuların zarar verdiğini düşünmüyorum. Ancak yanlış seçimler yapılıp oyuncularımızın zarar gördüğü doğrudur. Bu teknik ekip ve kulüp yönetiminden kaynaklı oluyor. Oyuncu seviyemiz yükselmeli ki dünyada başı çekelim" şeklinde konuştu.

"OLİMPİYAT VE U23 ŞAMPİYONASI ÇOK ÖNEMLİ"

2016 Rio Olimpiyatları için kıta elemesinin Türkiye'de olacağının müjdesini veren Bayan Voleybol Milli Takımlar Altyapı Koordinatörü Mehmet Bedestenlioğlu, "Bulunduğumuz yerin farkında olmalıyız. Eskiden çok iyi oyuncularımız kariyerlerini noktaladıklarında 100-150 kere milli oluyordu. Şimdi ise altyapıdan A takıma çıkan oyuncularımız bu süreçte 75-100 kez milli olup yukarıya çıkmış oluyor. Bu ne demektir? Biz artık sadece Balkan Şampiyonası ile yetinmiyoruz. Avrupa ve Dünya şampiyonalarının gediklisi olduk. Gençler Dünya Şampiyonası'nda tam kadro olabilirsek ilk 5'in içinde olacağız. U18 ve U20'de de aynı sonuçları yaşayacağımızı düşünüyorum. U23'te ise kaliteli bir kadromuz var. Çin, Japonya, Amerika, İtalya, Brezilya ve biz arasında değişeceğini düşünüyor ve ilk 3 içinde yer alırız. Hatta final oynayıp şampiyon bile olabiliriz. A takım çok önemli bir seneye girdik. Olimpiyat elemeleri var. Kıta elemesi Türkiye'de yapılacak. 2016 Ocak ayında çok önemli bir haber. Bu olimpiyata bir kez daha gidebileceğimizin habercisi. Olimpiyata katılacağımızı düşünüyorum. Gran-Prix maçlarını düşünmüyorum. Ocaktaki sonuç bayan voleybolu için çok önemli" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı