Yarı finale kalan dört takımdan tek sürpriz Galler. Tarihindeki en büyük başarısı 1958 Dünya Kupası'ndaki çeyrek final olan Galler, ilk kez katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale yükseldi. Rakipleri de şu ana kadar normal sürede galibiyet göremeyen Portekiz.

3 milyonluk Galler, 330 binlik İzlanda'nın başı çektiği sempatik takımlar arasında ön sıralarda. Genelde isimlerini de futbolda duyuyoruz. Olimpiyat elemelerinde Büyük Britanya çatısı altında madalya kovasalar da Birleşik Krallık ülkeleri futbolda ayrılıyor. Belki de bu nedenle Cardiff doğumlu Ryan Giggs, kariyerinin en iyi dönemlerinde milli takımla büyük turnuvalarda forma giyemedi. Tıpkı Ian Rush, Craig Bellamy, Gary Speed ve Dean Saunders gibi…

Fakat Gareth Bale bu gurura erişmeyi başardı. Turnuvanın başında attığı iki frikik golünün ardından bir süre duraklama dönemine girse de Portekiz'in en çekindiği isimlerin başında geliyor.

Dünyanın en pahalı oyuncusu, Real Madrid'li Bale'in elemelerde 11 gol atan Galler'in 9'unda payı vardı. 7'sini attı, 2'sini attırdı.

İngiltere'nin 'küçük kardeşi' Galler, birkaç yıl önce Avrupa'nın en zayıf takımlarından biri olmasına karşın son dönemde dünya sıralamasında büyük bir sıçrama içerisinde. Teknik direktör Chris Coleman'ın oyuncu tercihi ve taktik yapısı bu başarının en büyük mimarı olarak gösteriliyor. Bunda ne olursa olsun oyuncuların büyük bir kısmının oynadığı İngiltere'nin de katkısı büyük.

Swansea, Galler'de bir şehir. Efsanelerinden biri de Chris Coleman. Fakat bu takım Premier Lig'de mücadele ediyor. Tıpkı 2014'te Premier Lig'den düşen bir başka Galler takımı Cardiff City gibi. İki ülkenin ilişkisi Galler'i seviye atlattırsa da her turnuvaya sükseli gelip geleneksel ayrılan 'büyük ağabey' İngiltere, mumla aranıyor.

Bu tarihi maçta gözler aynı zamanda Bale-Ronaldo rekabetinde olacak. İkisi de dünyanın en iyi ve en çok kazanan futbolcuları arasında. İlk etapta yaşanan maaş krizi yani Bale'in Ronaldo'dan daha çok kazanması sahaya yansımadı. Ama ikilinin saha dışında çok sıkı fıkı olmadığı da görmezden gelinemez. Sahada Galler-Portekiz oynayacak ama onları oynatacak Bale-Ronaldo da bambaşka bir rekabet içerisinde olacak. 

Kaynak: Al Jazeera