"Cihan Pehlivanı" unvanlı efsane güreşçi Koca Yusuf'un, Bulgaristan'ın Şumnu iline bağlı Karalar köyündeki evi, aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. Ev bir müze olarak Türk kültür hayatına hizmet verecek.

İnşaatı bir yıl süren evin yeniden yapımına ait bütün masraflar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından karşılandı. 6 Eylül'de Karalar köyünde yapılan açılışa Türkiye ve Bulgaristan'tan yoğun ilgi vardı. Bursa, Edirne, Adana, Tekirdağ, Kırklareli illerinden kökleri Balkanlara dayanan binlerce soydaş açılışa akın etti. Bulgaristan'da yaşayan Türklerin müze evi ziyareti gün boyu devam etti.

Yaklaşık 450 bin Euro harcanan projenin tüm masrafını karşılayan ve projeye öncülük eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü açılışta yaptığı konuşmada, bu hizmeti sadece Adana halkı için değil Türk milleti adına gerçekleştirdiklerini vurguladı. Başkan Sözlü, Koca Yusuf Müzesi'nin Bulgaristan'daki Türk varlığının sonsuza dek yaşatılmasına katkıda bulunacağını kaydetti. Koca Yusuf Müzesi'nin Türk varlığının ve Türk kültürünün Balkanlar'da zaten var olan gücünü pekiştirdiğini ifade eden Sözlü, sözlerine şöyle devam etti:

"Balkanlar'da Türkler zaten var ama bu varlığın yeni nesillerin hafızasına kazınması için Koca Yusuf gibi sembol isimler çok değerli. Balkan Türklüğü tarihimize çok güçlü kişilikler kazandırmıştır. Koca Yusuf da bunlardan biridir. Cihan pehlivanımızın Karalar köyündeki evi yanmış ve yıkılmıştı. Biz bu evi tamamen aslına uygun olarak yeni malzemeler kullanarak inşa ettik."

Koca Yusuf Müzesi açılışının ardından Karalar köyünde düzenlenen geleneksel Koca Yusuf Yağlı Güreşleri'ne Türkiye ve Balkan ülkelerinden şampiyon pehlivanlar katıldı.