İkinci Fenerbahçe bu beraberlikle 61, altıncı Galatasaray da 41 puana yükseldi. 

Spor Toto Süper Lig 26. hafta erteleme maçında Fenerbahçe'yi konuk eden Galatasaray, sahaya ideale yakın bir kadroyla çıktı.

Sarı-kırmızılı ekipte teknik direktör Jan Olde Riekerink, ligde son oynanan ve sakatlıklar nedeniyle birçok önemli oyuncusunu kullanamadığı Çaykur Rizespor müsabakasının başlangıç 11'inde 4 değişiklik yaparak takımını derbi maçta sahaya sürdü.

Çaykur Rizespor maçının 11'inde yer alan isimlerden Bilal Kısa ve Koray Günter yedek soyunurken, sakat olan Aurelien Chedjou ve sarı kart cezalısı Lionel Carole kadroda yer almadı. Bu oyuncuların yerine Hakan Kadir Balta, Selçuk İnan, Wesley Sneijder ve Ryan Donk derbi maça ilk 11'de başladı.

Muslera'dan ikinci dalya

Galatasaray'ın tecrübeli file bekçisi Fernando Muslera, sarı-kırmızılı formayla 200. resmi maçına Fenerbahçe karşısında çıktı.

Fenerbahçe derbisiyle ikinci kez "dalya" diyen  Muslera, Galatasaray tarihinde Zoran Simovic, Cevad Prekazi ve Ali Faryd Mondragon'un ardından 200 resmi maç barajına ulaşan dördüncü yabancı oyuncu oldu.

Galatasaray'a 2011-2012 sezonunun başında İtalya'nın Lazio Kulübünden transfer edilen Muslera, sarı-kırmızılı ekiple birçok önemli başarıya imza attı. Deneyimli file bekçisi, Galatasaray'ın kalesini koruduğu yaklaşık 5 sezonda, 3 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası ve 3 TFF Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı.

Güvenlik önlemleri

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi Türk Telekom Arena'da geniş güvenlik önlemleri alındı.

Stat çevresinde ve içinde yoğun önlem alınırken, taraftarlar iki ayrı güvenlik koridorunda arandıktan sonra stada girebildi.

Maçın başlaması öncesinde stat yanında bulunan yan yol trafiğe kapatıldı ve otopark giriş kartı bulunmayan araçların geçişine izin verilmedi. Araçlar, yapılan kontrollerin ardından içeri alındı. Ayrıca, bir polis helikopteri de stat çevresinde sürekli uçuş yaptı.

Caner Erkin krizi

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, Spor Toto Süper Lig'in 26. hafta erteleme maçında Galatasaray derbisinde takımında iki değişiklik yaptı.

Türk Telekom Arena'daki derbide Pereira, son kaybettikleri Torku Konyaspor maçında ilk 11'de forma giyen Jose Fernandao ve Diego Ribas'ı yedek kulübesinde oturttu. Sarı-lacivertli takımda bu isimlerin yerine Alper Potuk ve Luis Nani forma giydi.

Fenerbahçe'nin yedek kulübesinde ise Diego ve Fernandao'nun dışında Fabiano Ribeiro, Ozan Tufan, Uygar Mert Zeybek, Şener Özbayraklı ve Michal Kadlec yer aldı.

Caner Erkin kadro dışı

Teknik direktör Vitor Pereira, maçtan önce tartışma yaşadığı Caner Erkin'i kadroya dahil etmedi.

Caner, karşılaşmadan önce tesislerde yapılan maç toplantısında ilk 11'de olmadığını öğrenince Pereira'yla tartışma yaşadı. Milli futbolcu, teknik direktörüyle yaşadığı diyalogdan dolayı Galatasaray derbisinin 18 kişilik maç kadrosuna alınmadı. Caner, toplantı öncesi 18 kişilik maç kadrosuna olmasına rağmen, teknik direktörüyle yaşadığı tartışmadan sonra kadrodan tamamen çıkarıldı.

Pereira, bu sezon sadece 13 Süper Lig maçında forma giyen ve istediği şansı bulamayan Caner'in yerine, yine Hasan Ali Kaldırım'ı oynattı.

Van Persie ilk 11'e döndü

Sarı-lacivertlilerin Hollandalı yıldızı Robin van Persie, bir haftalık aradan sonra derbide forma giydi.

Van Persie, geçen hafta antrenmanlarda takımla çalışamamış ve Torku Konyaspor maçında kadroda yer almamıştı. Geçen hafta pazar gününde itibaren takımla çalışmalara başlayan Hollandalı golcü, Jose Fernandao'nun yerine ilk 11'de sahaya çıktı. Fenerbahçe'nin Portekizli futbolcusu Luis Nani, Galatasaray derbisinde forvet arkasında oynadı.

Asıl bölgesi kanatlar olan Nani, bu sezon ilk kez forvet arkasında  görev aldı. Portekizli futbolcu Diego Ribas'ın yerine bu bölgede forma şansı buldu.

Fenerbahçe'de iki eksik

Fenerbahçe'de derbide sakatlıkları bulunan Raul Meireles ve Lazar Markovic derbide de takımlarını yalnız bıraktı.

Uzun süredir sakatlıklarından dolayı takıma katkı veremeyen iki futbolcu, maç kadrosunda yer almadı.

Volkan Demirel'e Sneijder, Fenerbahçe'ye 4 yıldız göndermesi

Fenerbahçeli futbolcular maç öncesi ısınmaya çıktığında stadın ekranlarından Wesley Sneijder'in geçen sezon sarı-lacivertlilere attığı 2 şık gol gösterilerek, kaleci Volkan Demirel'e gönderme yapıldı.

Volkan, ısınmak için kale arkasına geçtiğinde stadın iki ekranından Sneijder'in golleri gösterildi. Gollerin videosunda Erkin Koray'ın "Estarabim" şarkısının çalınması dikkati çekti. Volkan, ısınma hareketlerini sürdürürken taraftarlardan büyük tepki aldı.

Öte yandan yine stat ekranlarından Galatasaray'ın 4 yıldızlı logosu gösterilerek, sarı-lacivertli camiaya gönderme yapıldı. Logo ekrana yansıtılırken Beyza Durmaz'ın "Olan var olmayan var" şarkısını tribünler coşkuyla söyledi.
 

Kaynak: Al Jazeera